DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Az önkormányzati törvény módosítására benyújtott törvényjavaslat fővárossal foglalkozó fejezetéhez kívánok hozzászólni.
A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény csak a fővárosi önkormányzatokra vonatkozó legfontosabb szabályokat tartalmazta, a főváros önkormányzati rendszerének részletes szabályozására külön törvény volt hivatott. Ezt a törvényt 1990. november 30-áig kellett volna megalkotni. Mint tudjuk, erre csak jóval később került sor, a fővárosi törvényt 1991. július 10-én hirdették ki.
Úgy vélem, ennek a törvénynek nem a késedelmes elfogadás volt a legnagyobb hibája. Alkotói nem tudták vagy nem akarták eldönteni, hogy a főváros vagy a kerületek legyenek-e az erősek - hogy ki legyen a gazda Budapesten.
A törvény első szakasza - meglepő módon - a főváros kétszintű önkormányzatáról beszélt. Meglepő módon, hiszen az önkormányzati törvény fővárosi fejezetében szó sincs kétszintű önkormányzatról, szerintem nem véletlenül. A Fővárosi Önkormányzat nem gyakorol törvényességi felügyeletet a kerületek fölött, nincsenek másodfokú jogosultságai. A fővárosi, valamint a kerületi önkormányzatok - önkormányzati alapjogaikat tekintve - egyenlőek. Rendeleteik között nem fogalmazott meg hierarchiát a törvény. Legnagyobb sajnálatomra az előttünk fekvő törvényjavaslat is kétszintű önkormányzatról szól. Ez véleményem szerint a tervezett nagyfokú centralizáció ellenére is helytelen megfogalmazás, továbbra sincs szó két szintről, csupán erős fővárosról és gyenge kerületekről.
Az 1991-ben elfogadott fővárosi törvény viszont abból indult ki, hogy a fővárosi, kerületi önkormányzat önállóan gyakorolja a települési önkormányzatokat megillető feladat- és hatásköröket, a Fővárosi Önkormányzat pedig azokat a feladat- és hatásköröket látja el, amelyek a főváros egészét vagy nagy részét érintik, illetve amelyek a fővárosnak az országban betöltött különleges szerepköréhez kapcsolódnak.
Ez az elv azonban már magában a fővárosi törvényben sem érvényesült következetesen. Bizonyos hatásköröket kiemelt: általános rendezési terv, tömegközlekedés, főútvonalak fenntartása, köztemetők létesítése, fenntartása; másoknál elegendő feltétel volt, ha a tevékenység kettőnél több kerületet érintett, például közművelődés, sport; és voltak egészen különös szempontok, például a személynevet viselő közterületek elnevezése.
A fővárosi és a kerületi önkormányzatok érdekvédelmének alapvető elveiként meglehetősen semmitmondó szabályokat fogalmazott meg a törvény. Meghatározta, hogy az önkormányzatokkal kapcsolatos törvények, illetve bizonyos fővárosi rendelet előkészítésébe hogyan kell bevonni az önkormányzatokat. Nem is működött a fővárosban az érdekegyeztetés, illetve csak akkor működött, amikor a törvény kötelezővé tette; az osztott bevételek megosztásakor. Ehhez ugyanis a kerületi képviselő-testületek többségének egyetértése kellett.
Tisztelt Ház! Ebből a kusza jogi helyzetből kétféleképpen lehetett volna kilábalni. Az egyik megoldás szerint a Fővárosi Közgyűlés az erős kerületek szövetségeként állt volna fel, feladat- és hatásköre csak a fővárosi és az országos jelentőségű ügyekre terjedt volna ki. A többi ügyben a kerületek, illetve a kerületek szabad társulásai jártak volna el. Meg kell mondanom, az ízlésemnek, elképzeléseimnek ez a változat lett volna rokonszenvesebb.
A másik megoldás szerint a feladat- és hatáskörök jelentős része a fővároshoz kerül, az övé minden olyan ügy, amely meghaladja egy kerület határait. A kerületek legfeljebb véleményt mondhatnak egyes fővárosi döntések előtt. A törvénytervezet ezt a változatot kívánja megvalósítani. Megszűnik a kerületek teljes jogú képviselete a Fővárosi Közgyűlésben, a Fővárosi Önkormányzat ellátja mindazokat a feladat- és hatásköröket, melyek a főváros egészét vagy egy kerületet meghaladó részét érintik, valamint amelyek a fővárosnak az országban betöltött különleges szerepköréhez kapcsolódnak. Kijelölheti a közszolgáltatások területét, e létesítmények helyszínét, a hulladéklerakó helyek, a köztemetők, a piacok területét; a lakásgazdálkodás vonatkozásában a teljes szabályozás és tervezés szintén a fővárosé. Megszűnik a kerületek egyeztetési joga az osztott bevételek megosztásával kapcsolatban. Itt is - mint minden más kérdésben - marad a véleményezési jog.
Dr. Dornbach Alajos képviselő úr mondta azt pártja vezérszónokaként - idézem -: "A törvényi szabályozásnak olyannak kell lennie, hogy ott, ahol nem jön létre megegyezés az érdekelt felek között, a törvény adjon egyértelmű eligazítást, ne jöhessen létre patthelyzet, feloldhatatlan konfliktus ne konzerválódjék." Ezzel természetesen teljes mértékben egyetértek. Úgy vélem azonban, hogy magának a törvénynek kellene ösztönözni a megegyezést az ellenérdekű felek között. Abban sajnos már nem tudok egyetérteni az általam őszintén tisztelt képviselőtársammal, hogy finoman megrója azokat a kerületi vezetőket, akik a kerületi érdekeket kívánják szolgálni az előbbrevaló fővárosi érdekek helyett.
Meggyőződésem, hogy minden kérdésre vagy legalábbis a kérdések többségére több megoldás van, és lehet olyan megoldást választani, amely jó az adott kerületnek és nem sérül a fővárosi érdek sem. Ezeket a megoldásokat persze meg kell keresni, és meg kell próbálni megegyezni is.
A túlzott centralizáció korlátozása, a kerületi érdekek érvényesítése céljából valószínűleg több képviselőtársam nyújt be módosító indítványt a törvényjavaslathoz. Ezek érinthetik a főváros és a kerületek közötti forrásmegosztást, az egyes fővárosi jogosítványokat, a kerületek egyetértési jogát bizonyos kérdésekben. Az általam eddig elmondottak talán világossá teszik, hogy nem lenne ellenemre az ilyen irányú módosító indítványok elfogadása. Ám ezeknél is fontosabbnak tartom a fővárosi önkormányzati rendszerbe beépíteni az érdekegyeztetés, érdekérvényesítés intézményesített formáját.
(10.30)
Egy olyan szervezetet, amelyben véleményem szerint a kerületek véleményezési jogánál megfelelőbben lehetne artikulálni és ütköztetni az eltérő érdekeket.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a javaslat a kerületi önállóság hívei számára valószínűleg túl kevés. Az is lehet, hogy néhány, a főváros egységét hirdető képviselőtársam szerint túl sok. Én úgy gondolom, esély arra, hogy ne csak kerületben vagy fővárosban gondolkodjunk. Az itt élő emberek nem csupán a fővárosban vagy egy kerületben laknak, hanem a főváros egyik kerületében, számukra nem válik szét a fővárosi és a kerületi érdek. És ha a politikában szét is válik, mi abban segítsünk, hogy újból egyesüljön.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me