DR. DORNBACH ALAJOS

Full text search

DR. DORNBACH ALAJOS
DR. DORNBACH ALAJOS (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Szabad György Képviselő Úr! A képviselő úr az iménti felszólalásában felrótta, hogy adósok maradtunk annak megindoklásával, hogy az alkotmányos rend szerint a közeljövőben esedékes önkormányzati választások előtt néhány sarkalatos pontján miért kezdeményezi a kormány és a kormánykoalíció az önkormányzati törvény és a választójogi törvény módosítását. Kifejtett érvei szerint semmi indoka nincs annak, hogy az 1990-ben megalkotott törvényeket most, ilyen rövid határidőn belül módosítsuk, és úgy véli, hogy adós maradt az előterjesztő és a kormánykoalíció az indoklással.
Nagyon sajnálom, ha képviselő úrnak elkerülte a figyelmét a miniszteri előterjesztés, valamint a vezérszónokok sorában elhangzott két kormánykoalíciós felszólalás. Mindkét kormánykoalíciós vezérszónoki felszólalás hosszasan és tételesen indokolta, hogy az önkormányzati törvény és a választójogi törvény mely pontjain nem bizonyult kielégítőnek. Utalnék azonban arra, hogy a tegnap déli sajtótájékoztatón a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakciója önkormányzati munkacsoportjának vezetője, Pálfi Dénes képviselő úr, aki Zala megye megyei közgyűlésének elnöke, régi közigazgatási és önkormányzati szakember, gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezik, elmondta azon a sajtótájékoztatón, hogy szerinte is nagyon sürgősen módosítani kell az 1990-ben sebtében és kellő előkészítés és tapasztalat híján megalkotott törvényeket a 4 év során begyűjtött tapasztalatok alapján.
(10.20)
Nem kizárólag a kormánykoalíció szakemberei, hanem az országban széles körben az önkormányzati szakemberek, a gyakorlati önkormányzati vezetők - tehát a gyakorló önkormányzati vezetők és önkormányzati képviselők - tömege egyetért azzal, hogy a rendszer nem tökéletes, egy új ciklus előtt alapvető kérdésekben szükséges módosítani az eddigi szabályokat. Nevezetesen: a jegyző és a polgármester hatáskörének elhatárolása, a belső ellenőrzés szabályozatlansága, a főváros és a kerületek hatásköre konfliktusainak feloldása - ezeket egy ciklus előtt illik és szükséges szabályozni, nem pedig egy ciklus közepette. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me