DR. KIS GYULA JÓZSEF

Full text search

DR. KIS GYULA JÓZSEF
DR. KIS GYULA JÓZSEF (MDF): Köszönöm, elnök úr! Tisztelt Ház! Mint tegnap jeleztem, sürgős és közérdekű ügyben kívánok szólni. Az ügy azért sürgős, mert öt nap múlva holdtölte lesz, és a szeptemberi holdtöltekor kezdődik az indiai kender szürete, annak az indiai kendernek, amelyből a marihuána, a hasis és még néhány egyéb kábítószer készül.
Közérdekű azért, mert az elmúlt 5-6 hétben egy olyan sajtóvita bontakozott ki az ebből készült kábítószerek használatának legalizálásáról, engedélyezéséről, amely már fenyegeti azt az állapotot, ami úgy fogalmazható meg, hogy Magyarországon a kábítószerek elterjedése még nem jelent közveszélyt, de a már veszélyes állapothoz nagyon közel vagyunk.
Ennek a vitának az indítója Konrád György, általam igen tisztelt írónk, aki kéréssel fordult az Országgyűléshez a fenti kábítószerek fogyasztásának könnyítése, büntetésének, büntethetőségének csökkentése tárgyában. A kérés egyértelműen provokatív volt, amit az bizonyít, hogy javaslata tarthatatlan és cáfolható érveket tartalmazott, nem a valós jogi helyzetet tükrözte. Erre egy hatalmas vita indult, megcáfolva, illetve támogatva érveit, majd erre a vitára egy hónap múlva - az első cikk augusztus 1-jén jelent meg, a második már most, szeptember 3-án - visszatért, és bevallotta, hogy a vita indítása volt a célja.
Miután ez a vita így alakult, hogy szakmai, megalapozott érvek helyett jórészt - vagy legalábbis egyrészt - a kábítószerhasználat és az egyes kábítószerek nyílt reklámozásává fajult, valóban szükségesnek tartanánk, hogy erről az érintett parlamenti illetékesek szakmailag megalapozott vitát indítsanak.
Meg kell mondjam: orvosként és a Magyar Demokrata Fórum képviselőjeként az a véleményem, hogy ezt a vitát nem kellett volna elindítani, de most már benne vagyunk. Benne vagyunk. Ha viszont benne vagyunk, akkor adjunk lehetőséget arra, hogy megfelelő szakmai fórumok részvételével akár itt a Házban, akár előzően a szakbizottságban a vita kellő mederbe tereltessék. Éppen azért, mert jelenleg bizonytalanság van mind a kábítószerfogyasztók, mind a termelők körében, hiszen joggal várhatják a kábítószerek e csoportjának legalizálását akkor, amikor a címzett parlamenti illetékesek egyike: igen tisztelt képviselőtársam, dr. Szolnoki Andrea, aki az SZDSZ-frakció egészségügyi szakértője, a koalíciós tárgyalásokon az SZDSZ képviselője, jelenleg az Országgyűlés egészségügyi és szociális bizottságának alelnöke, ugyanabban a számban, szeptember 4-én azt nyilatkozta, hogy az SZDSZ-frakció álláspontja ebben a kérdésben megosztott, és hozzátette - idézem -: "én nem tudok egyetérteni a merev tilalmazással."
Ez azt az illúziót keltheti, hogy várható - hiszen egy kormánypárti, egy társkormányzópárt illetékesének szájából hangzott ez el - valamiféle legalizálás.
Mondom; most zajlik, illetve néhány napon belül megkezdődik az indiai kender betakarítása. Ez az indiai kender egy, a termelők számára igen hasznot hajtó növény tud lenni, egy mag 500 forintba kerül, egy tő kender, ami abból az egy magból kinő, egy kilogramm - ezer gramm - marihuána előállítására alkalmas, aminek a forgalmi értéke 2-300 ezer forint.
(9.10)
Tehát igen vonzó lehet ennek a termelése. És van rá igény. Hiszen Hollandiában, ahol a kábítószer termelését nagyon szigorúan tiltják, a kereskedelem viszonylag szabad. A fogyasztás: bárki 30 grammig magánál tarthat marihuánát. Tehát van piaci igény, és a piaci igény általában megteremti a kielégítés feltételeit. Tehát a jövő évre szóló szerződések most köttetnek.
Ha már Hollandiáról szó esett, akkor az eredeti cikknek néhány, hogy is mondjam, homályos pontjáról is essék szó. A szerző, Konrád György a kábítószer-fogyasztás liberalizálása érdekében kívánt szólni. Ugyanakkor a felhozott példái a kábítószer-termelést megakadályozó rendőri intézkedéseket kifogásolják.
A kábítószer termelése a világ minden civilizált országában tilos, még Hollandiában is. Magyarországon is tilos, hiszen csatlakoztunk a 144 országhoz, amelyek elítélték a termelést, és mindent megpróbálnak tenni megakadályozására. Csatlakoztunk az oslói első pán-európai miniszteri konferencia azon állásfoglalásához, amit fel kell hogy olvassak, következőképpen szól, idézem: "A részt vevő államok - tehát hazánk is - vállalják, hogy együtt fogunk működni a kábítószereket és pszichotrop anyagokat tartalmazó növények tiltott ültetvényeinek kiirtásában, és fokozott segítséget nyújtunk ebben azon államoknak, amelyek területén ilyen termelés folyik." Ez kötelező ránk nézve, ez a nemzetközi szerződés.
S még egy fiatal demokrácia sem, sőt egy fiatal demokrácia legkevésbé engedheti meg magának, hogy érvényes nemzetközi szerződésekkel ellentétes törvényeket hozzon. Különösen nem engedhető meg ez akkor, amikor ugyanaz a személy javasolja, aki beíratta a német szövetségi elnök, illetve külügyminiszter határidőnaplójába, hogy 2000-re Magyarországot fel kell venni az Európai Közösségbe.
Tehát jogilag egyértelmű a helyzet a termelés oldaláról.
A fogyasztás, a kábítószer-fogyasztók oldaláról viszont Magyarország a létező civilizált jog és a jogállamiság alapján álló, létező összes ország között, ha tetszik, a legliberálisabb, szabadelvűbb szabályozást gyakorolja ebben a kérdésben.
1993-ban fogadta el az akkor konzervatív többségűnek mondott Országgyűlés a büntető törvénykönyv 282. §-ának, amely a kábítószerekkel foglalkozik, olyan módosítását, amely azóta hatályos, s a büntető törvénykönyvben 282/A pont alatt található, és ez a következőképpen fogalmaz. Az A pont szerint nem büntethető, aki - idézem: "csekély mennyiségű kábítószert saját használatára termeszt, állít elő, megszerez vagy tart." Saját használatára. Tehát a fogyasztás és a saját célú termesztés engedélyezett. Sőt, a B pont szerint nem büntethető, aki - idézem - "kábítószer fogyasztásával összefüggő, kétévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűncselekményt követ el." Ebben az esetben azonban a büntethetetlenség feltétele, hogy legalább féléves elvonókezelést igazoljon. A két év börtönbüntetéssel szembeállítva ez, azt hiszem, hogy igen méltányos szabályozás
Magyarországon tehát egy, a világon példátlan módon, valóban modernül, humanista megközelítésben, az oslói miniszteri konferencia ajánlásainak megfelelően nem a büntetést, hanem a megelőzést és a gyógyítást próbálja a törvény szabályozni. Nem tudom, hogy akkor miért kellett ezt a vitát elindítani, miért kellett megtéveszteni az olvasókat, a tájékozatlan olvasókat, miért kellett álságos emberjogi szempontokra hivatkozni, miszerint mindenkinek saját személyes joga, személyiségi joga, hogy saját teste felett rendelkezzék, hiszen a személyiségi jog a személyiséget feltételezi. Feltételezi az informáltságot, a döntés feltételezi azt, hogy ismerjem döntésem következményeit, és feltételezi azt, hogy a kábítószer hatása alatt deformálódott és önkontrolljára képtelen személyiség helyett valóban szabadon dönthessen az ember, és helyette a hozzászokás miatt nem befolyásolt, nem egy egyszerű kémiai anyag kényszere alatt választhasson és dönthessen az állampolgár.
Nem kívánok a szakmai vitába belemenni, éppen azért, mert ez sokkal hosszabb időt igényelne, és nem kívánom az önök idejét igénybe venni. Nem kívánok a kérdésből politikai ügyet csinálni, noha óhatatlanul politikaivá teszi azt mind a kezdeményező, mind a címzett, az Országgyűlés. De ez nem baj, politikai kérdések éppen azt jelentik, hogy a társadalom életével foglalkozó kérdések. A baj csak az, ha ideológiai kérdést kreálunk egy ügyből. Nem. Nem én csinálom most. Ideológiai kérdés akkor válik ebből, ha ezt a liberalizmus vagy a konzervativizmus vitájává próbáljuk tenni.
Kérem szépen, ez nem liberális állásfoglalás. A liberalizmus mást jelent. (Dr. Szolnoki Andrea közbeszól.) Hogy mennyire, arra egy példát, ha már közbeszólt kedves képviselő asszony. Befejeztem volna, de most kénytelen vagyok egy példát fölhozni a politikatörténetben arról, hogy az ideológia s a politika mi módon különbözik. Kérem szépen, 1840-ben, tehát a tanulságai levonására már van időnk, Kínában lefoglaltak néhány ópiumszállító hajót. Amikor az Angol Kelet- vagy Brit Kelet-Indiai Társaság már évi egymillió tonna ópiumot szállított Kínába Indiából, és cserébe a kínai selymet és teát szállította Angliába. Az üzlet oly hasznot hajtó volt, hogy végén még a kínai kormánynak kellett volna több tonna ezüsttel kiegyenlíteni a számlát. Ezért őfelsége kormánya bevetette az angol flottát, megnyitották a piacot, és még több mint 100 évig folyt az ópiumexport Kínába, aminek jelentős szerepe lehet szerintem abban, hogy a világ egyik legnagyobb és legnagyobb kulturális múlttal rendelkező népe abba a szellemi tespedtségbe süllyedt, amiből épp napjainkban próbál meg kimászni.
Most jön a politikatörténet. Akkor az angol miniszterelnök lord Palmerston volt, konzervatív politikus. Igen, rendkívül tanulságos történet. Azzal indokolta a háborút, hogy egyrészt az ópium gyógyszer, másrészt egy alapvetően liberális elvvel, azt mondván, hogy a szabadkereskedelem bármiféle gátlása ellenkezik a felfogással. És 1840. április 4-én az ifjú Gladstone, a liberálisok vezére, a későbbi nagy angol miniszterelnök fölállt az angol parlamentben, s azt mondta: ez a gyalázatos háború a nemzeti lobogót egy gyalázatos üzleti vállalkozás kalózzászlajává változtatta. Liberális volt, ez volt erről a véleménye.
Tehát ezért mondom, hogy a politika és az ideológia két különálló dolog.
(9.20)
Egyetlenegy zárómondat, és tényleg befejezem, noha 10 percre terveztem. (Halk moraj az SZDSZ soraiban.) Igen, a közbeszólás miatt voltam kénytelen reagálni... Szóval egyetlenegy zárómondat: higgyék el, ha bármily nemes eszme egyetlen elemét kiragadva, az egész fölé helyezik, annak visszájára fordul a hatása. És erre tekintettel kérem a kormányt, kérem az igazságügy- minisztert - aki a büntető törvénykönyv módosítására elsősorban tehet javaslatot -, és kérem a kormányzati felelősséggel bíró frakciókat, hogy ennek a vitának adjanak teret azzal, hogy megfogadják Konrád György indítványát, és a parlament elé terjesztik a kérdést. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me