DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nem ért meglepetésként a képviselő úr napirend előtti hozzászólása, annál is inkább, mert a kérdés a parlament szociális és egészségügyi bizottságának ülésén is a múlt héten szóba került. Azt hiszem, ott eléggé egyértelműen elhangzott a kormányzat, a népjóléti tárca véleménye.
Nagyon röviden a szakmai oldalról annyit szeretnék mondani, mi is érzékeljük azt, hogy terjed Magyarországon a kábítószer-fogyasztás, tovább súlyosbítva a lakosság amúgy sem legjobb egészségi állapotát.
Nyitottak vagyunk a képviselő úrnak azon javaslatára, hogy legyen egy parlamenti vitanap a lakosság egészségi állapotáról, márcsak azért is, mert a kormányprogram ezt a szándékot tartalmazza. Azt gondoljuk, hogy ennek keretén belül meg lehet vitatni mindazokat a kérdéseket is, amelyeket képviselő úr javasol.
Ami a jogi bizonytalanságot illeti, a fogyasztást valóban a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően a törvény úgy értékeli, ahogy ezt Kis Gyula úr elmondotta, nem az áldozatot kell ugyanis vádolni és büntetni. Ami viszont a forgalmazást illeti és különösképpen a reklámot, egy kicsit érthetetlen számomra az ez ügyben keltett pánik, annál is inkább, mert a cannabis és a belőle készülő hasis és marihuána az ENSZ-konvenciók hatálya alá tartozó anyag, tehát kábítószernek minősül, és a törvény büntethetőségi szempontból nem tesz különbséget úgynevezett lágy és kemény drogok között.
Ami a fogyasztásra a nagy nyilvánosság előtt történő felhívást illeti, itt két év szabadságvesztés a büntetés felső határa. Álláspontunk szerint ez megfelelő keretet biztosít a bírói mérlegeléshez. Tehát azt gondolom, hogy a szabályozással kapcsolatban, legalábbis ami a forgalmazást és a reklámot illeti, különösebb gond nincs, de ezt szerettem volna elmondani a tisztelt Országgyűlésnek. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me