DR. FÜZESSY TIBOR

Full text search

DR. FÜZESSY TIBOR
DR. FÜZESSY TIBOR (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nem kívánom szaporítani azoknak a számát, akik a kárpótlási kérdéskomplexumot napirend előtti vita formájában akarják elintézni. Nekem tulajdonképpen csak néhány ügyrendi jellegű gondolatom és észrevételem lenne Szekeres frakcióvezető úr hozzászólására.
Egyetértek a frakcióvezető úrral, hogy a parlament feladata a törvényhozás, azonban azzal nem, hogy a parlament egyetlen feladata a törvényhozás lenne. Bár meg kell említenem, hogy a frakcióvezető úr felszólalása éppen a törvényhozás munkájának elősegítése szempontjából nem volt túlságosan szerencsés és nem volt túlságosan előnyös.
A parlament feladataihoz hozzátartozik a kormány ellenőrzése is. A kormányé, méghozzá úgy gondolom, hogy a jelenlegi és nem a korábbi kormányé. Szekeres frakcióvezető úr kritikája az előző kormány ellen irányult - amire, úgy gondolom, helyet és időt kell biztosítania a miniszterelnök úrnak a következő ülésszakunkon, de semmiképpen nem képezheti egy napirend előtti felszólalás témáját egy előző kormány elleni kemény kritika.
Azt mindeddig valójában nem sikerült tisztázni vagy legalábbis nem sikerült gyakorlatot kialakítania a parlamentnek abban a kérdésben, hogy mi a rendkívüli és mi a sürgős ügy. Úgy gondolom, ez a most felvetett kérdés - legalábbis ilyen formában, ahogy Szekeres frakcióvezető úr felvetette - a rendkívüli és sürgős ügyek kategóriájába semmiképpen nem sorolható. Itt kemény kritika hangzott el, nemcsak az előző kormánnyal, hanem az előző kormány idejében a parlament által meghozott törvénnyel kapcsolatban is. Azt hiszem, hogy azokat a törvényeket, amelyek legális körülmények között, törvényszerűen, a törvényhozás legális menetében keletkeztek, nem kritizálni kell, hanem végrehajtani. (Taps az MDF és a KDNP soraiban.)
Magától értetődik, hogy az új parlament revízió alá veheti a korábbi törvényhozás törvényeit, és a koalíciónak minden lehetősége megvan, hogy ezeket a törvényeket - a maguk rendes menetében - revízió alá vegye és megváltoztassa. Hogy ez helyes lesz vagy nem lesz helyes, azt majd meg kell vitatni. Nyilvánvaló, hogy a parlament széles és tartalmas vita során meg is fogja tárgyalni és meg is fogja vitatni - de semmiképpen nem egy napirend előtti felszólalás keretében. Köszönöm szépen. (Taps az MDF és a KDNP soraiban.)
(15.50)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me