DR. SZEKERES IMRE

Full text search

DR. SZEKERES IMRE
DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Magyar Szocialista Párt eddig nem élt a napirend előtti felszólalás lehetőségével, mert úgy gondoltuk, ez a Ház azért létezik, hogy törvényeket alkosson. S az idő hiánya, a felhalmozódott problémák nagy száma elsősorban azt követeli tőlünk - legyünk vagy kormányon, vagy ellenzékben -, hogy jó törvényeket alkossunk. Mi legalábbis erre szegődtünk.
Az, hogy most kivételt tesz a szocialista frakció, az azért van, mert több százezer embert érintő kérdésben fogalmazódott meg olyan vélemény az ellenzék soraiból, amely azt kívánja sugallni, hogy bizonytalan jövő elé néznek a kárpótoltak.
Senki nem vonta kétségbe annak erkölcsi jogosságát, hogy megalapozott a kárpótlás igénye. A történelemkönyvek lapjai erről világosan szólnak. Az más kérdés, hogy a Magyar Demokrata Fórum, a Kereszténydemokrata Néppárt és a Független Kisgazdapárt elképzelései, amelyeket keresztülhajtottak az előző parlamenten, megalapozatlanok voltak. Rossz törvényt fogadtak el, amely megosztotta a magyar társadalmat, amely embereket fordított egymással szembe, s amely megalapozatlan igényeket támasztott, főleg idős emberek körében. Ez felelőtlenség volt.
40-50 ezer embert becsültek a földtulajdon-szerzésnél, és 510 ezer lett belőle. Összekeveredett a földtulajdoni kárpótlás és az egyéb kárpótlás. A földrendező és földkiadó bizottságok ingyen dolgoztak, szinte kaotikus állapotok alakultak ki. Tisztázatlanok a tulajdonviszonyok, elmaradás van a tulajdoni lapoknál. A múlt heti megnyilatkozások azt sugallják, hogy az új kormány tehet a kárpótlási jegyek jelenlegi alacsony értékéről.
Nézzük a tényeket! 1992-ben 31 milliárd forint értékű kárpótlási jegy került kibocsátásra. Ha akkor megfelelő privatizációs alap állt volna rendelkezésre, akkor ez az összeg nem tevődött volna át '93-ra, s nem jelenik meg súlyos, halmozott problémaként most, 1994-ben.
1993-ban 62 milliárd forint értékű kárpótlási jegy lett kibocsátva. Ez az előzővel együtt összesen 93 milliárd forint. Ez akkor a privatizálható vagyon 3,7 százaléka volt. Miért nem biztosították ezt a kínálatot az eredeti kárpótoltaknak? Miért nem világosították fel őket, hogy ne kerüljenek a jegyek részben spekulánsok kezébe? Nem most, akkor.
A privatizáció indításakor - főleg a kisbefektetők érdeke miatt - alapos felvilágosítást kellett volna adni a kárpótlási jegyek felhasználási lehetőségeiről. Most, a befejező szakaszban együtt jelennek meg a kisemberek kárpótlási jegyei a spekulatív kárpótlási jegyekkel és a kárpótlás utolsó ütemével együtt. Ez körülbelül 150-180 milliárd forint értékű kárpótlási jegy, s ez lebeg névértéken a különböző tulajdonosok között.
Eddig mindösszesen 28 milliárd forint került privatizációs felhasználásra, illetve 30 milliárd a földárveréseken. Ezzel néz szembe az új kormány, amikor majd az Országgyűlés elé terjeszti a privatizációs törvény tervezetét, amely többek között erre a problémára is választ kíván adni. Remélem, Önökben - tisztelt ellenzék - meglesz a felelősség, hogy időben, gyorsan és jó törvényt hozhassunk.
A Magyar Szocialista Párt mindig világossá tette: vállalja és viseli a korábbi rossz kormányzati és parlamenti döntések következményeit, mert tudjuk, hogy a tulajdon, a föld biztonsága az állam egyik talpköve. Nem mindenki gondolkodott így. Emlékeztetnék arra, hogy a választások alatt egy mai ellenzéki, korábbi kormánypárt hirdetést tett közzé megyei lapokban a földről: ők elvették, mi visszaadtuk, ők visszaveszik. Ez az a felelőtlenség, s ez folytatódik ezekben a fellépésekben, ami az embereket elbizonytalanítja, s félelmet kelt.
S végül a felelősségről. '93 októberében, amikor a kárpótlási törvények megnyitására tettek javaslatot, mintegy 30-40 ezer további kárpótlási igénnyel számoltak, amely mintegy 4 milliárd forint értékű kárpótlási jegy kiadását vonta volna maga után. Amint az ismeretes, majd 600 ezer igény keletkezett, s körülbelül 20-30 milliárd forint értékben. Ilyen különbség a terv és a valóság között csak az ötéves tervek legszebb éveiben volt.
Fentiekkel természetesen nem azt akartam mondani, hogy az urak, akik ezt intézték, nem értették a dolgukat. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me