DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót. Igen tisztelt Elnök Úr! Igen tisztelt Ház! Ezekben a napokban kezdődött meg annak a titkosszolgálati botránynak a felderítése, amely részben Keleti György miniszter úr személyével, részben feleségének személyével kapcsolatos, és bár a Független Kisgazdapárt ebben az ügyben egyáltalán nem érintett, a Független Kisgazdapárt álláspontja ebben az ügyben is az, mint minden más, a jogállamiságot érintő ügyben, hogy a jogállamiság felé vezető úton megengedhetetlenek az ilyen ügyek, megengedhetetlen, hogy ilyen botrányok pattanjanak ki, és a Háznak őrködnie kell a politikai élet tisztasága felett.
Remélem, hogy az MSZP-s képviselőtársaim nemcsak ebben az ügyben fognak hasonlóképpen gondolkodni, mint a Független Kisgazdapárt, hanem ha a Független Kisgazdapártot éri hasonlóan tisztességtelen támadás, ha netántán a Független Kisgazdapárttal kapcsolatban merülne fel, hogy hamis bizonyítékokat igyekeznek kreálni a Független Kisgazdapárt, vagy annak egy politikusa - teszem azt akár Torgyán József - személyét illetően is, ebben az esetben az igen tisztelt Ház ugyanolyan éberen fog őrködni a Ház becsülete fölött, mint ahogy tette ezt az MSZP-s minisztert, illetőleg a feleségét ért sérelem kapcsán.
Úgy gondolom, hogy ez után a bevezető után a Ház elé kell tárnom azt a tényt, hogy 1994. április 1-jén az Új Magyarország Torgyán és Thürmer: patakvér és vörös csillag címen egy cikket hozott, amelynek kapcsán két tulajdonilap-másolatot is leközölt az újságban fénymásolatban. Ez a lap a következő megállapításokat tartalmazza. Úgy tűnik, a földhivatal kiaknázatlan tárháza a pártok háttérgazdasági manipulációinak. Legalábbis erre utal az a tulajdoni lap, amely szerint a Torgyán vezette Független Kisgazdapárt és az MSZMP - a mai, Thürmer Gyula vezette Munkáspárt - a Belgrád rakpart 24. szám alatti Kisgazda-székházra közös tulajdonjog bejegyzéséért fordult 1992. február 26-án a földhivatalhoz. E bejegyzés - amint az a cikkünk mellett közölt eredeti tulajdoni lapból hitelesített másolatról is kiolvasható - érdemben elintézetlen maradt. Ezek után a cikk részletesen taglalja, hogy ebből fakadóan tehát Torgyán és Thürmer minden bizonnyal jelentős összegeket érintő ügyletet kötöttek egymással, és ennek a biztosítékaként a Független Kisgazdapárt a Thürmer-féle MSZMP javára saját székházának a tulajdonjogát odaadta, és bárki, aki kételkedne az Új Magyarország ezen tényállításában, az a tulajdoni lap kiváltásával meggyőződhet arról, hogy a cikk minden szava igaz, és le is hozza a tulajdoni lapot, amely 68 762/92 széljegy alatt tartalmazza a Független Kisgazda, Földmunkás és Polgári Párt és az MSZMP tulajdonjog-bejegyzési kérelmét annak a feltüntetése mellett, hogy ez érdemben elintézetlen.
Másnap az Új Magyarország Thürmer Gyula álláspontját is közölte. Thürmer Gyula természetesen felháborodottan visszautasította ezt az állítást, de meghallgatták az ügyben Zsíros Gézát is, aki a tőle megszokott éleselméjűséggel rögtön rácsapott a témára, mondván, hogy íme itt a cáfolhatatlan bizonyíték Torgyán József bűnösségét illetően, és még azt is megjegyezte, hogy ez az ügylet épp abból az időből datálódik, amikor a Független Kisgazdapárt jogi viták miatt jó ideig nem jutott hozzá a párttagoknak nyújtott költségvetési támogatáshoz.
Legyen szabad tájékoztatnom a tisztelt Házat arról is, hogy miután - sajnos nem tudok szebb kifejezést használni - az Új Magyarország tényállításai egytől egyig szemen szedett hazugságok, azoknak semmiféle valóságalapjuk nem volt, egyszerűen a hamis vád kategóriájába tartozik mindaz, amiről az Új Magyarország beszámolt, és amit az Új Magyarország egy hamisított tulajdoni lap másolata kapcsán az ország nyilvánossága elé tárt és hozott.
(15.20)
Hadd ne kelljen beszámolnom arról igen tisztelt képviselőtársaimnak, hogy amikor megjelent ez a cikk, akkor a korábbi Ház egyes képviselői mi mindent nem mondtak nekem, épp az ezen újságcikk tanúbizonysága szerint feltárt bizonyítékok következtében. Tény az, hogy mi akkor nem tudtunk mást tenni, mint büntető-feljelentést tettünk az ügyben, hogy aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt megrágalmaztak minket, és közokirat-hamisítással támasztották alá ezt a hamis vádat. Ebben az ügyben a budapesti VI. és VII. kerületi rendőrkapitányság 1994. szeptember 5-én hozott határozatot.
Nos, ez a határozat a lényegét tekintve megállapítja: az valóban igaz, hogy a Független Kisgazdapártnak semmiféle közös ügylete nem volt Thürmer Gyulával, hanem - azt mondja -, itt a háttérben a gép tévedését kell megállapítani. Tehát az egész bűncselekmény-sorozat mögött a számítógépek tévedését kell találni, keresni és megállapítani. Ezért megszünteti a büntetőeljárást, mivel a gép tévedését nem tudja honorálni.
Nem akarok azokra a közvélemény-kutatási adatokra hivatkozni, amelyek rendszeresen egymás mellé teszik Torgyán Józsefet és Thürmer Gyulát, de legyen szabad a mostani megállapítással kapcsolatban rámutatnom arra, hogy itt többrendbeli bűncselekménnyel tudták elkövetni ezt a magatartást. Többrendbeli bűncselekmény kellett ahhoz, hogy az Új Magyarország ezt a hamis vádat közölhesse.
Először is: úgy gondolom, nyilvánvalóan kézenfekvő, hogy az Új Magyarország érintett munkatársát felelősségre kellett volna vonni. De úgy gondolom, a tulajdoni lappal kapcsolatban a rendőrségnek az a megállapítása, hogy a gép hibáját nem lehet utólag felderíteni, a dilettantizmusnak valami olyan magasiskolája, amely miatt fel kell hívnom a figyelmet arra, hogy itt egy óriási tévedést követett el a rendőrség. Nevezetesen azt mondja, hogy a gép tévedése következtében került egy közös kérelem a tulajdoni lapra. Csakhogy ha a gép téved, akkor nem közös kérelem került volna a tulajdoni lapra, hanem külön került volna a Független Kisgazdapárt kérelme, és külön került volna a Thürmer-féle MSZMP tulajdonjog-bejegyzési kérelme valamiféle tulajdoni lapra. Én úgy gondolom, ha egyszer a tulajdoni lapon - mégpedig a Független Kisgazdapárt székházát jelentő tulajdoni lapon - úgy nyert feltüntetést a tulajdonjog-bejegyzési kérelem, hogy ez a Független Kisgazdapárt és Thürmer Gyula közös kérelme alapján történt, akkor rendkívül egyszerű a helyzet: elő kell keresni azt a közös kérelmet, ami alapján, aminek következtében a tulajdoni lapra a tulajdonjog-bejegyzési kérelem feljegyzésre került.
Igen ám, csakhogy a nyomozás kapcsán azt mondják, hogy meg kellett semmisíteni a téves tulajdoni lapot, ezért már nem lehet az ügyben semmiféle további nyomozati cselekménnyel eredményt elérni. Csakhogy, igen tisztelt Ház, kérdezem önöktől - hiszen ez a Ház a tulajdonjog szentségén alapuló piacgazdaságot épít, ilyen jogszabályokat hoz -: miféle tulajdoni biztonság lesz itt, ha hamisított tulajdoni lapokat büntetlenül fel lehet vezetni arra az ingatlanforgalomra, ami az egész rendszerváltoztatással kapcsolatban úgy kerül a szemünk elé, hogy az ingatlanok nélkül a tulajdonosváltozás nem következhet be (sic!)? Tehát a tulajdoni lap jogbiztonságának kielégítőnek kell lennie. Itt nyilvánvaló, hogy az Állami Vagyonügynökség Részvénytársaság részéről meg kell vizsgálni, ki adta be, volt-e politikai érdekeltsége annak, aki ebben az egész ügyletben közreműködött.
De miután a földművelésügyi államtitkár rám néz, hadd jelezzem rögtön... (Derültség.)..., a Földművelésügyi Minisztériumnak is meg kell vizsgálnia, vajon a Földművelésügyi Minisztériumon belül azok, akik a fővárosi kerületek földhivatala fölött az ellenőrzést jogosultak gyakorolni, vajon nem adtak-e olyan utasítást ezen tulajdonjog-bejegyzéssel kapcsolatban, amely a Független Kisgazdapártot az országgyűlési képviselői választások előtt olyan gyanúba akarta keverni, hogy a Független Kisgazdapártnak a Thürmer-féle MSZMP-vel valamiféle kapcsolata van.
Itt legyen szabad megjegyeznem: nemcsak Torgyán József és a Független Kisgazdapárt személyiségét sérti ez az egész ügy, hanem sérti Thürmer Gyula személyiségét is és az MSZMP jogait is. Én úgy gondolom, ebből a szempontból is meg kell vizsgálni ezt az ügyet.
Az pedig, hogy a fővárosi kerületek földhivatalában úgy kerülhetett feltüntetésre egy jelzálogjog-bejegyzési kérelem, amely két olyan pártot mosott össze, akiknek soha semmiféle közös ügyletük nem volt, nem képzelhető el másként, mint egy olyan bűncselekmény elkövetése kapcsán, amelyet fedeztek.
Kérdezem én az igen tisztelt belügyminiszter úrtól: hogy fogják itt majd a robbantások elkövetőit, a különböző maffiózókat felderíteni, ha egy ilyen nyilvánvaló, kézenfekvő ügyet sem tudnak megoldani, ahol a kézenfekvő személyek helyett azt mondják, hogy a gép a hibás?
Kérdezem én az itt jelen nem lévő legfőbb ügyész urat: vajon az ügyészség tudomásul veszi ezeket a rendőrségi anomáliákat?
És kérdezem én a földművelésügyi miniszter úrtól, illetőleg az államtitkár úrtól: önök tudomásul veszik azt, hogy az önök felügyelete alatt működő fővárosi kerületi földhivatalok akkor, amikor a tulajdonjog szentségének biztosítékait kellene megteremteni, leplezik a hamis vád, a hamis bizonyítékok kreálása kapcsán keletkezett - nyilvánvalóan valótlan - tulajdoni lapi adatokat?
Kérem, itt soha nem lesz jogállam, soha nem lesz Magyarország abban a helyzetben, hogy nyugat-európai integrációs törekvései valóban eredményre vezethessenek, ha ezeket gyökereiben nem fogjuk kiirtani.
Én úgy gondolom, nemcsak az MSZP elleni támadásokat, nemcsak a Keleti György elleni tisztességtelen támadásokat kell kivizsgálni és a felelősök kilétét felfedni, hanem a Független Kisgazdapárt ellen hamis bizonyítékokat kreálókat is tessék a vádlottak padjára ültetni, tessék megvizsgálni, hogy a Független Kisgazdapárt ellen kik igyekeztek hamis bizonyítékok sorozatát koholva egy lehetetlen, egy valótlan, egy tisztességtelen, egy becstelen tényállást kreálni!
Tehát nem kérek mást, csak azt, hogy az igen tisztelt MSZP-s képviselőtársaim akkor, amikor az MSZP becsületét megvédik, védjenek meg minden más becsületet, amelynek sérelme a jogállamiság kialakítását gátolja. Köszönöm a türelmüket. (Taps az ellenzék soraiban.)
(15.30)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me