DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Azért voltam kénytelen kérni a reagálás jogát, mert hiszen Szekeres képviselő úr azzal vádolt meg minket, hogy a kárpótlási törvényt megszavaztuk.
Úgy gondolom, Szekeres képviselő úrnak nem volt még alkalma a kárpótlási vitával kapcsolatos parlamenti anyagot megtekinteni, így nem szerezhetett tudomást arról a tényről, hogy a Független Kisgazdapárt ellenezte a kárpótlást. Nem akarom képviselőtársaim egyetlenegy csoportját sem megbántani, de azért elleneztük, mert az volt az álláspontunk, hogy a kárpótlással, a licittel a kommunista nómenklatúra tagjai óriási vagyonszerzési lehetőséghez jutnak.
Mi azon az állásponton voltunk, hogy reprivatizálni kell, tehát amit a kommunizmus évtizedei alatt elvettek a kisembertől, azt vissza kell adni a kisembernek - azt kell visszaadni, ami a kisemberé volt, nem pedig valamiféle homályos licitbe belebocsátkozni; olyan licitbe, amely licitnek még a tárgyát sem ismeri senki, ahol nem tudni, hogy miről folyik a licit. Úgy gondolom, végül is mindenki előtt ismeretes az a tény, hogy a Független Kisgazdapárt éppen emiatt került szembe az akkori koalíciós partnerével, mert nem tudtuk a koalíciós megállapodást úgy érvényesíteni, hogy reprivatizációval visszaadják a kommunista évtizedek alatt elvett vagyonokat. Ezért a Független Kisgazdapárt 1992. február 21-én kilépett a kormánykoalícióból.
Hogy mit kellett ezek után a Független Kisgazdapártnak elszenvednie ezért a bátor tettéért, engedjék meg, hogy a jéghegy csúcsára utaljak: épp az előbb, a napirend előtti felszólalásomban hivatkozott esetre. Ezek mind ennek következményei voltak. Tehát a Független Kisgazdapártra rontott mindenki, sajnos abban az időben az MSZP is, tehát az ön pártja is igen tisztelt Szekeres Imre képviselőtársam.
Legyen szabad rámutatnom: a Független Kisgazdapárt világosan, tisztán látta, hogy a reprivatizáció elvetése a kisember ellehetetlenítését jelenti. Felhívtuk a figyelmet, én magam több ízben szóltam a Ház előtt arról, hogy ez lényegében egy kommunista restaurációt tesz lehetővé, mert a reprivatizáció jelentette volna a kommunista évtizedek alatt üldözött kisemberek vagyonának visszaadását, míg a kárpótlás és a licit pedig lehetőséget adott arra, hogy a kommunista évtizedek alatt anyagilag megerősödöttek, a kapcsolatrendszer útján megerősödöttek - tehát a kommunista nómenklatúra tagjai - fillérekért hatalmas vagyonokhoz jussanak.
Úgy gondolom, ennek a kérdésnek az igazságos, történelmi megítélése szempontjából valamikor érdekes lesz majd megnézni, hogy ebből a Házból ki és milyen vagyonokat szerzett a reprivatizáció kapcsán. Akkor világosan látni fogja Szekeres Imre is, hogy milyen bűnt követett el akkor, amikor csúsztatni próbált a felszólalásában, és azt a Független Kisgazdapártot merte ismét sárral fröcskölni, mely Független Kisgazdapárt hófehéren áll ebben az ügyben...(Derültség, zaj.)...,hiszen mi voltunk az egyetlen párt, amely fel mert lépni ez ellen a megoldás ellen, a kárpótlás ellen. Egyedül mi mertünk fellépni azért, hogy ne a kárpótlás, hanem a reprivatizáció legyen a tulajdonjog rendezésének alapja. A Független Kisgazdapárt az egyetlen párt, amely ma is felhívja az ország közvéleményének és a nemzetközi közvéleményének a figyelmét is arra, hogy itt a tulajdonjog rendezése mindaddig nem következhet be, és mindaddig nem beszélhetünk a magántulajdon szentségén alapuló társadalomról, amíg reprivatizációval vissza nem adják a lehetséges tulajdont, és amíg a gyalázatos kárpótlásnak ezeket a visszásságait el nem törlik.
Természetesen, akik a kárpótlással megszerezték a földjüket, azokat már isten elleni vétek lenne bántani, hiszen végül is több mint négy évtizedet vártak arra, hogy a tulajdonukhoz hozzájussanak. De hogy a kárrendezés nem úgy történt, mint ahogy a Független Kisgazdapárt kívánta, úgy gondolom, ez az ország nyilvánossága előtt is ismeretes, és az a parlamenti naplókból bármikor visszaolvasható. Köszönöm a türelmüket. (Taps a Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me