RUSZNÁK MIKLÓS

Full text search

RUSZNÁK MIKLÓS
RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Amikor ezt az önálló indítványt megfogalmaztam, nagy bátorítást adott nekem a sport jelenlegi súlyos helyzete, valamint a kormányprogram sport és ifjúsági fejezete, amiben a kormány komoly szándékát fejezi ki ennek megoldására.
A bizottság felállítása mellett véleményem szerint számos érv, ellenérv is felsorolható. Az érvek közül csak néhányat.
A testnevelés és sport ügye az élet számos területével szoros kapcsolatban áll, akár az egészségvédelemmel, akár az oktatással, akár a művelődéssel, szórakoztatással, gazdasággal, honvédelemmel, de nemzetközi megítélésünk szempontjából sem közömbös. Ennek ellenére sem kezeljük, kezelik kellő súllyal a kérdést, a kormányprogram vitája során például sem az expozéban, sem a hozzászólásban nem történt említés különösebben erről a dologról.
Előttünk áll a sporttörvény megalkotásának feladata, amely járatlan út, hiszen 1921 óta ilyen törvényt nem alkottak Magyarországon. Négy év óta húzódik és mindig elutasításba ütközik az adótörvények sportbarát átalakításának az ügye.
Tisztelt Országgyűlés! A sport jelenlegi helyzete súlyos, a sportkörök egyharmada csődbe jutott, egyharmada pedig csődbe kerülhet ebben az évben. A bűnbakkeresés - úgy érzem - teljesen felesleges. Már régóta tudjuk, hogy mi a magyar sport betegsége. Az egyik újságíró cikkéből idéznék néhány gondolatot: "Az utánpótlás-nevelés elhanyagolása elsősorban nem az egyesületek vétke, hanem az állami sporthivatalé, akik nem tudták meggyőzni a kormányszerveket arról, hogy céltudatos és áldozatos nevelés nélkül nincs jövő. Van kiút a jelenlegi helyzetből - folytatódik az újságcikk - de úgy tűnik, ezt az OTSH nem képes tudatosítani, elfogadtatni a mindenkori kormánnyal, vagy ha egészen pontosan akarjuk nevezni, a pénzügyminiszter úrral. Pedig Békesi László még nem felejtette el, hogy ő az Atlétikai Szövetség elnöke volt, méghozzá sikeres korszakban. Tudnia kell, hogy a bajnokokat hogyan nevelik, s ami a leglényegesebb, mikor kezdik el és mikor folytatják ezt a munkát. A sportvilágban élenjáró nemzetek már kisgyermekkorban, 6-8 éves kortól céltudatosan foglalkoznak a gyermekekkel. Az általános iskolákban már bajnokságot rendeznek és tudományos módszerekkel, orvosi csapatokkal mérik fel a tehetségesnek tűnő gyerekek fejlődési adottságait. S azonnal kiszűrik azokat, kiemelik az erősebbeket, de persze, mindenki játszhat kedvére, sportolhat, csak a szakemberek számára lényegesek ezek az adatok. Az így megszerzett adatok, amelyek segítségével az élettani törvényszerűségek alapján tudják a tehetségeket kiválogatni és aztán megint csak hasonló szakszerű munkával és erre képzett edzőkkel továbbfejleszteni. Durva hasonlattal élve, először a fizikumot nézik, s aztán a megfelelő gyereket megtanítják például futballozni. De ehhez pénz kell és ha mi még mindezt általánosítva utánpótlás nevelés címén igényelnénk senki nem fogja a parlamentben megérteni és megszavazni, hogy mire is kérjük valójában az életmentő megoldást. Talán ez a pár sor eljut a Kossuth Lajos térig."
Eddig az újságcikk. Nos, ez az újságcikk-idézet Vándor Kálmán Vasárnapi Újságában megjelent írása volt, és nemhogy eljutott a parlamentbe, hanem már korábban megfogalmazódott az önök előtt lévő előterjesztésemben. A problémák feltárását, megoldását nagyon fontos dolognak tartom képviselőtársaimmal együtt egy közepes létszámú, hatékony állandó bizottság létrehozásával. Az európai országok egy részében, például Németországban önálló parlamenti bizottság működik a sporttörvény előkészítése és a sport fejlesztése érdekében.
Bár az oktatási, ifjúsági és sportbizottság nevében is hordja a sport ügyeinek felügyeletét, intézését, de ezen bizottság döntően nem a sport szempontjából szerveződött. A hat parlamenti párt képviselői között sokan vannak, akik a sport területén is dolgoznak, de jelenleg nem tagjai egy bizottságnak sem és szívesen részt vennének egy ilyen bizottságban. Az önkormányzati törvény tárgyalásánál magas szintű viták hangzottak el a szubszidiaritásról. Ha egy szervezet, egy egység alsó szinten nem tudja megszervezni saját gondját, baját, akkor a gondoskodó államnak mindig be kell lépni.
(16.10)
Politikamentes indítványommal ugy érzem, jó ügyet szolgálok és ehhez kívánom én ennek a parlamentnek, hogy fejezzék ki ez irányú elkötelezettségüket a képviselők.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me