DR. BAJA FERENC

Full text search

DR. BAJA FERENC
DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Alelnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Úgy látom a napirendből, hogy a képviselő úrnak elfogytak a kormányhoz intézett kérdései, és talán véletlenszerű, de az utolsó kérdéseire csokorba szedve tudnék válaszolni. (Szórványos derültség.)
Tisztelt Képviselő Úr! Mind a Földművelésügyi Minisztérium, mind a pénzügyi kormányzat, mind pedig a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium ugyanúgy, ahogy ön is, átérzi a több tízezer gazda és családja gondját, éppen ezért kérdésétől függetlenül, de azt gondolom, céljaival egyezően megnyugtathatom önt, hogy az elmúlt héten intézkedtem arról, hogy a Területfejlesztési Alap terhére megkezdhessék az ön által igényelt földalapú támogatások kifizetését.
Képviselő úr ugyan nem kérdezte, de bizonnyal tudja, hogy a Területfejlesztési Alapból nemcsak föld-alapú támogatásokat folyósít a kormány, hanem ez az alapja a különféle területfejlesztési eszközrendszereknek is, így többek között közműberuházásoknak, munkahelyteremtő beruházásoknak.
Engedje meg, hogy kérdését megragadva hadd tájékoztassam arról a Házat, hogy ezeket a szerződéseket is leállíttattam azért, mert a kormányzat döntött egyrészt az alapok újratárgyalásáról, másrészt - bár a Területfejlesztési Alap megmarad az elkövetkezendő időszakban - döntött arról, hogy az alapok mögött az elkövetkezendő időszakban kormánygarancia nem lesz. Ugyanakkor arról is döntött a kormány, hogy ez likviditási problémát nem okozhat a már előzetesen eldöntött fejlesztések ügyében. Éppen ezért utasítottam úgy az Állami Fejlesztési Intézetet, hogy új szerződéseket az elkövetkezendő időszakban már ne kössön.
Ugyanakkor szeretném tájékoztatni a Házat arról - a tisztelt egyéni képviselőket és a listás képviselőket is -, hogy a Pénzügyminisztériummal folytatott elmúlt heti egyeztetés alapján megvannak a Területfejlesztési Alap pénzügyi garanciái arra vonatkozóan, hogy azokat a beruházásokat, amelyek esetében tárcaközi bizottság már döntött arról, hogy elfogadja, támogatja ebben az esztendőben, illetve az elkövetkezendő esztendőben ezeket be fogjuk fejezni. Mindezekről részleteiben is tájékoztatni fogja a tárca a tisztelt képviselő urakat, megjelölve arra az egyéni körzetre vonatkozó fejlesztéseket, amelyek ezt a kört tartalmazzák. Azért van erre szükség, mert az állami garancia hiánya következtében azt szeretné a kormányzat, ha a képviselő urak egyénileg is meg tudnák válaszolni a körzetükben jelentkező problémák esetében, hogy a kormányzat a Területfejlesztési Alap terhére támogatja az elkövetkezendő időszakban ezeket a beruházásokat vagy sem.
Kérem képviselő urat, hogy fogadja el a válaszomat, és kérem a tisztelt Házat, hogy a tájékoztatómat szintén szíveskedjenek elfogadni. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me