DR. BÉKESI LÁSZLÓ

Full text search

DR. BÉKESI LÁSZLÓ
DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm a szót, alelnök asszony.
Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! Köszönöm a kérdést, alkalmat ad arra, hogy néhány félreértést tisztázzunk, és ez helyénvaló.
Általános vagyonadó bevezetését nem tervezi a kormány sem most, sem a ciklus egészében, s nem egyszerűen technikai okok miatt. Gazdaságilag irracionális egy olyan országban, ahol arra szeretnénk a jövedelemmel rendelkező embereket ösztönözni, hogy jövedelmeiket befektessék, beruházzanak és megtakarítsanak. Ahhoz, hogy ez a gazdaság modernizációs pályára álljon, erre szükség van.
Egyébként is szeretném hangsúlyozni, ahogy ezt a kormányprogramban világosan leszögeztük: ennek a kormánynak a célja nem az, hogy a gazdagodás ellen, hanem hogy a szegényedés ellen küzdjön. Más kérdés az arányos közteherviselés megvalósításának az ügye. Természetes, hogy az arányokat sok mindenhez lehet viszonyítani, lehet a jövedelmekhez, lehet a fogyasztáshoz, és lehet a felhalmozott vagyonhoz.
Tudjuk, hogy ma a jövedelmek egy része elkerüli az adót. Tudjuk, hogy a fogyasztás egy része is elkerüli az adót. Igazán a nem adózott jövedelmek két területen ragadhatók meg, részben a fogyasztásban, részben pedig a felhalmozott vagyonok tekintetében. Miután ebben az utóbbi körben sem egységes ingatlannyilvántartás, sem egységes értékpapír-nyilvántartás nincs, még ha lennének is ilyen szándékok, akkor sem lenne lehetőség egy általános vagyonadó bevezetésére.
Amivel foglalkozunk, az két dolog: a fekete-gazdaság visszaszorítása, az eltitkolt jövedelmek és forgalom felderítése. A jövedelem- és az adóellenőrzés egyik módja az úgynevezett jövedelembecsléses eljárás, amely a fogyasztásból és a vagyongyarapodásból von le következtetéseket, ezt összeveti az adózott jövedelemmel, és ha az adózott jövedelem a fogyasztásnak és a vagyonfelhalmozásnak a fedezetét nem biztosítja, úgy az adóhivatal el tud járni. Nehéz ma ebben eljárni, nincs egységes szabályozás és eljárás a bírósági gyakorlat és az adóhivatali ellenőrzés között. Ezeket a különbségeket jogszabályi módosításokkal szeretnénk kiküszöbölni.
A második terület a vagyongyarapodásnak az ügye. Azzal valóban foglalkozunk, hogy a vásárlásból és az ingyenes vagyonszerzésből - öröklésről és ajándékozásról van szó - bekövetkező vagyongyarapodást egységesen, azonos mértékű illetékkel kell-e terhelni. Vajon ugyanannyi illetéket kell arányosan fizetni - mondjuk - egy családnak, amely első lakásszükségletét elégíti ki, mint egy 50-60-100 millió forintot érő villa cseréje esetén?
A progresszív illetéktáblának a kidolgozása van napirenden. Ha ez nem lesz közgazdaságilag irracionális, értelmesen bevezethető, akkor a törvénymódosítást kezdeményezni fogjuk. Ennek a szakmai munkái folynak. Ha elő tudjuk készíteni, ez az 1995-ös illetéktörvény-módosítási program keretében kerülhet sorra. Egyébként pedig a jobb ellenőrzésre, a feltárásra és a szankcionálásra helyezzük a súlyt.
Összefoglalva tehát általános vagyonadóról nincs szó, a feketegazdaság visszaszorítása és az arányos közteherviselés érdekében a vagyonoknak mint jövedelemkicsapódásnak a megfigyeléséről és felhasználásáról lehet szó.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me