BARKÓCZY GELLÉRT

Full text search

BARKÓCZY GELLÉRT
BARKÓCZY GELLÉRT (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Interpellációm tárgya a kárpótláson szerzett földterületek, tagi és részarány-tulajdonok kitűzése és tulajdonjogának beiktatása a tulajdonlapra.
Kérdezem a tisztelt államtitkár urat: biztosítja-e a földhivataloknak az árverésen tulajdonba kerülő földterületek kitűzéséhez szükséges költségekhez a pénzfedezeteket? Tudomásom szerint a további munkálatokhoz már nincs fedezet a költségekre.
Többször voltam kénytelen fordulni a Somogy Megyei Földhivatal vezetőjéhez, hogy a licitált területeket tűzzék ki, vagy gyorsítsák meg a munkálatokat. Eddig munkaerőhiányra, szakemberhiányra hivatkoztak, ezért nem ment a munka. Most pedig egy újabb - de a legnagyobb - hiányosságra hívták fel a figyelmemet írásban, ez pedig a következő:
Somogyban a Földalapba annak idején kijelölt terület 100 213 hektár, azaz 1 513 383 aranykorona-érték volt. Ebből 89 596 hektárt, azaz 90 százalékot készített elő a földhivatal 58 millió 800 ezer forint költséggel, további vállalkozók pedig 9570 hektárt 17 millió 974 ezer forint költséggel.
Somogyban az elárverezettség 80,9 százalék, azaz 80 223 hektár kelt el az árverésen, amiből következik, hogy 20 994 darab, azaz parcella földterület keletkezett. Ami ebből most figyelemre méltó, hogy 10 667 darab, azaz 50,9 százaléka van kitűzve.
A számításokból kitűnik, hogy a kitűzések 49,1 százaléka Somogyban még visszavan. A Somogy Megyei Földhivatal vezetőjétől kaptam írásos tudósítást, hogy a visszamaradt 49,1 százalékos, azaz 10 317 darab kitűzési munkálatra egy fillér fedezet sincs. Ezért a munkálatokat pénzfedezet hiányában nem tudják tovább végezni, tehát leállt a kimérés. Ez részemre elfogadhatatlan, és a Független Kisgazdapárt részére is.
Kérdezem az államtitkár urat: tud-e erről? Ha tud, akkor intézkedik-e arról, hogy a további munkálatokat be tudják fejezni annak érdekében, hogy a jogos tulajdonosok most már hozzájussanak földjeikhez, azokat birtokba vegyék, felszántsák, bevessék és majd jövőre arassanak? Várom államtitkár úr válaszát. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me