KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Több olyan ingatlan is van a fővárosban, amelyeknek a célja visszahonosított állampolgárok vagy menekültek részére átmeneti szállás biztosítása - ezek egyike a XIII. kerület Kassák Lajos utca 78. szám alatti, amelyről az interpelláció szólt.
Valóban több éve húzódik az adott épületben lakó 40 család lakásproblémájának végleges megoldása. Ebben az esetben Erdélyből áttelepültek, vajdasági menekültek részére a lakásjuttatást a főváros - más lehetősége nem lévén - úgy oldotta meg, hogy a rendelkezésre álló átmeneti lakásait biztosította elsősorban és mindenekelőtt méltányosságból a családoknak, rendkívül nehéz helyzetükre tekintettel. Figyelemre méltó az is, hogy ezek a lakások eredetileg a felújításra váró épületekben lakó személyek elhelyezését szolgálnák. Ezért is kell elfogadnunk a főváros egyébként jogilag is helyes álláspontját, mely szerint ezeket a lakásokat ismételten az eredeti célnak megfelelő átmeneti lakásokként kell majd hasznosítani. A lakásokat emiatt határozatlan időre bérbe adni a jelenlegi bérlők részére nem lehet.
Ugyanakkor azonban több kérdést vet fel képviselő úr. Tény, hogy a jelenlegi lakásokban a lakhatás lehetőségét biztosítani kell. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzati lakásokra megállapítható lakbérmértékeket a fővárosnak felül kell vizsgálnia.
A főváros által adott tájékoztatás szerint a jelenlegi bérmértékeken változtatni kívánnak, hasonlóképpen a Fővárosi Ingatlankezelő és Műszaki Vállalat által történő lakásfenntartás rendszerét. Az 1994. szeptember 30-i határidővel kiírt pályázat ad alapot arra, hogy megszüntessék a Fimüv korábbi monopolhelyzetét és felülvizsgálják a bérmértékeket. A megoldás ugyanakkor nem jogszabályalkotási kérdés. Kétségtelen tény, hogy ezeket a lakásokat határozatlan időre bérbe adni vagy a bérlők részére eladni nem lehet. Ez ellentétes volna az érvényes jogszabályi rendelkezésekkel és a főváros ebben a kérdésben meghozott döntéseivel.
Veszély ugyanakkor nem fenyegette és nem fenyegeti a családokat, hiszen a főváros igen korrekten vállalja a családok megfelelő, másik bérlakásban való elhelyezését. A gond az időbeliség, hiszen a fővárosnak összesen mintegy 400 ilyen helyzetű család elhelyezésével kell számolnia. Ezért döntöttek úgy, hogy az elhelyezésre szóba jöhető lakásokra pályázatot írnak ki. A beérkező kérelmeket a fővárosi közgyűlés szociálpolitikai és lakásügyi bizottsága bírálja majd el. A lakások bérlői tehát belátható időn belül végleges lakásjuttatásban fognak részesülni. Az érdekelteket intézkedéseikről, mint eddig is, minden esetben tájékoztatni fogják.
Tehát a kérdésekre a válasz, hogy lehetőség lesz a közeljövőben a lakbérek mértékének felülvizsgálatára és ott a változtatásra, illetve lehetőség lesz az említettek részére végleges lakásjuttatásra a pályázat elbírálása után. Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm a figyelmet. (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me