DR. SOÓS KÁROLY ATTILA

Full text search

DR. SOÓS KÁROLY ATTILA
DR. SOÓS KÁROLY ATTILA ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Kávássy Képviselő Úr! Mindenekelőtt meg szeretném köszönni a kérdését. A magyar mezőgazdasági termékek piacra juttatásának könnyítése mindannyiunk közös ügye. Nagyon jó, ha erről a parlamentben beszélünk.
A piacrajutás könnyítése tekintetében meg kell különböztetni egyfelől a magángazdasági, másfelől az állami teendőket. Először az előbbiekről szólnék röviden.
A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek népszerűsítésének jogszabályi feltételei adottak. Minden vállalkozó és gazdasági társaság számára nyitva áll a lehetőség saját termékének megismertetésére, reklámozására. Ennek költségei azonban meglehetősen magasak. Ennélfogva csupán a reklámozni kívánó pénzügyi helyzete a meghatározó. Ilyen tekintetben a hazai termelők egy része érezhetően hátrányosabb helyzetbe kerülhet a tőkeerős belföldi és külföldi cégekkel szemben, akik termékeik népszerűsítése útján kívánnak nagyobb részarányt biztosítani maguknak a fogyasztási piacon.
Nézetem szerint össze kell fogniuk a termelőknek, a termékben érintett szakmai szövetségeknek, érdekképviseleteknek, és jól kialakított marketingmunkával el lehetne érni a piac megtartását vagy az áru kelendőségének fokozását.
Most térek át az állami teendőkre. Az állami teendők végzése e tekintetben két minisztérium feladata. Az egyik a Földművelésügyi Minisztérium. A Földművelésügyi Minisztérium szervezeti átalakítása során, amely valóban most történt meg, gondoskodott arról, hogy megfelelő szervezeti egysége legyen reklámtevékenységre, marketingtevékenységre, és természetesen ennek a működése hamarosan látható lesz. Mint ismeretes, az ilyen lépések soha sem történnek egyik napról a másikra. Mindenesetre az első lépés már megtörtént.
Az Ipari és Kereskedelmi Minisztériumot illetően: ez a tárca kezeli a Kereskedelemfejlesztési Alapot, és ebből támogatja a magyar termékek piacrajutási feltételeit, beleértve a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket is. Ezt alátámasztandó tájékoztatjuk képviselő urat, hogy belföldi, országos és helyi kiállítások és szakvásárok rendezéséhez is hozzájárulunk a minisztérium részéről, azok jelentőségének figyelembevételével.
Nemzetközi kiállításokhoz és szakvásárokhoz különböző mértékű támogatásokat folyósítunk. Ezen túlmenően bizonyos termékkörök kiemelt, célra orientált támogatást élveznek a célországra, a fogyasztói körre, reklámpropagandára PR és image, magyarul közkép teremtésére lebontva. Az ezeken történő részvételnél a pályáztatás során a versenysemlegesség érvényesül. Egyedül az áru megfelelősége, színvonala a meghatározó, amelyet pártatlan szakmai zsűri bírál el.
Néhány adatot is szeretnék ismertetni a Kereskedelemfejlesztési Alap idei fölhasználását illetően a kérdéses, tehát mezőgazdasági termékpropaganda, kiállítás stb. célokra.
Összesen a minisztérium 650 millió forinttal támogatja idén a különféle élelmiszeripari termékek piacrajutását. Ezen belül a Földművelésügyi Minisztériummal közösen néhány éve beindított, úgynevezett kollektív élelmiszer- és bormarketing-program idén 350 millió forintot kapott. Ez a piacfeltáró tanulmányoktól a központilag szervezett kiállításokon való részvételig terjed.
(16.00)
A magyar termékek 13 nemzetközi élelmiszeripari kiállításon való részvételét támogatta és támogatja a Kereskedelemfejlesztési Alap - ezek az év végéig terjedő adatok - 100 millió forint értékben.
Végül: az egyedi pályázók reklám, propaganda és minőségbiztosítási rendszer kidolgozásához mintegy 200 millió forint támogatást kapnak. Kérem a képviselő urat, hogy a válaszomat fogadja el. Köszönöm. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me