DR. KELEMEN ANDRÁS

Full text search

DR. KELEMEN ANDRÁS
DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót.
Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A miniszter úr múlt szerdán a TV Híradóban azt nyilatkozta, hogy mivel Melescanu román külügyminiszter az etnikai feszültségek miatt nem lát lehetőséget a kolozsvári főkonzulátus újranyitására, a magyar külpolitikának két választása marad. Vagy ragaszkodik Kolozsvárhoz, és nem nyílik főkonzulátus Romániában, vagy pedig más színhelyet keres, és ekkor lehetőségként Temesvárt említette.
Tudomásom szerint ezután, péntek délelőtt a MÚOSZ külügyekkel foglalkozó újságírói előtt megismételte, hogy jobb egy nyitva tartó konzulátus Temesváron, mint egy bezárt Kolozsvárt. Ekkor állítólag az is elhangzott, hogy miniszter úr várja a témában kérdés vagy interpelláció feltevését, melyben a magyar érdekek elárulásával vádolnák meg.
Nos, ha nem is ebben a durva formában, de megkísérlek eleget tenni miniszter úr kérésének (Derültség.), és rákérdezek a Romániában visszaállítandó főkonzulátus ügyére.
Elég egy pillantást vetni Románia térképére ahhoz, hogy beláthassuk, Temesvár a legkevésbé alkalmas fekvésű városok közé sorolható, ha egy főkonzulátus teendőit figyelembe vesszük, hiszen a tömbben élő magyarságtól mintegy 600 kilométerre esvén, nem jelentene könnyítést ahhoz képest, mint ahogy a jelenben is a bukaresti nagykövetségünket keresik fel ügyeikkel az erdélyiek.
Egy temesvári nyitás így éppen az ügyfelek érdekeit nem szolgálná, kivéve természetesen a Temesvárott lakókét. Tekintettel arra, hogy megítélésem szerint egyelőre tervezésről van szó, nem látom indokát interpellációnak, elegendőnek vélem a következő kérdést föltenni. Miért említette a miniszter úr a működés szempontjából kedvezőtlen földrajzi helyzetű város nevét, és nem kedvezőbbét? Netán a román fél ajánlotta fel Temesvárt? Remélve, hogy akár a román, akár a magyar állampolgárok így a magyar kormányt marasztalhatják el az alkalmatlan megoldásért.
Kérem szíves válaszát! (Szórványos taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me