DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Emlékezetes, hogy a parlament áprilisban módosította a társadalombiztosítási alapok idei költségvetését, és a gyógyító-megelőző előirányzaton belül elkülönített 22,4 milliárd forintot bérpolitikai intézkedések, illetőleg a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény és egyes új illetménypótlékok fedezetéül.
(15.20)
Tette mindezt az egészségügy méltatlan bérhelyzetének ismeretében, de sajnos hetekkel a parlamenti választások előtt, úgy, hogy a végrehajtás és a számla kiegyenlítése jórészt már az új kormány felelőssége maradt. Meg kell jegyeznem azt is, hogy a pótlékrendszer bizonyos értelemben éket vert az egészségügyi dolgozók különböző csoportjai közé, hiszen mindig van, aki kap, és van, aki nem; és forrásként fontos reformintézkedésektől kellett előirányzatokat visszavonni. Mint ahogy az is érthetetlen, hogy a bérintézkedés szándéka miért nem jelent meg az 1993. évi CXV. törvényben, és az is érthetetlen, hogy áttekinthetetlen pótlékok helyett miért nem a közalkalmazotti illetménytábla alapjának emelését, karbantartását tűzték célul vagy a pénzt esetleg miért nem a teljesítményfinanszírozás erősítésére szánták. Ezek azonban, azt gondolom, itt és most már csak költői kérdések.
Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Szeretném tájékoztatni önöket, hogy az egészségügyi bérintézkedésre tavasszal tervezett 22,4 milliárd forint nem bizonyult elegendőnek. Az egészségügyi intézetek által a későbbiekben elkészített tételes felmérés szerint ugyanis a törvény és a végrehajtási rendelet megvalósítása valójában 27,1 milliárdot igényel, ugyanakkor további áthúzódó hatással lehet számolni. Tehát nemcsak hogy nem maradt 2,6 milliárd forint, de a többletigény a társadalombiztosítási alapoknál pótköltségvetési javaslat előterjesztését teszi szükségessé. Egyébként a pótköltségvetés az elfogadása esetén a gyógyítás nem bérjellegű többleteire 14 milliárdot juttat majd.
Végül nem tudok mit kezdeni azzal a felvetéssel sem, amely a kórház-finanszírozás indokolatlan különbségeinek kiegyenlítését kéri számon. Ezt a jogcímet ugyanis az áprilisi törvénymódosítás nem tartalmazza - tehát ha ehhez az egészségbiztosítási pénztár hozzákezdene, törvénysértést követne el. Ugyanakkor hadd tájékoztassam önt arról, hogy 1995-ben az egyik legfontosabb szakmapolitikai célkitűzésnek a kórházi díjszintek kiegyenlítésének megkezdését tartjuk, és erre az egészségbiztosítási pénztár megfelelő előirányzatot tervez; szeretném azt mondani, hogy az az egészségbiztosítási pénztár, amelyet pártsemleges, a munkavállalók és munkaadók által választott, illetőleg delegált önkormányzat irányít.
Tisztelt Képviselő Asszony! Igaza van, valóban telnek a hónapok, de a társadalombiztosítási pótköltségvetés elfogadása nélkül a bérintézkedés megnyugtatóan nem teljesíthető.
Kérem önt és kérem a tisztelt Országgyűlést válaszom szíves elfogadására. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me