KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA

Full text search

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA
KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA munkaügyi miniszter: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az interpelláció kapcsán több dilemmával is szembe kellett néznem. Először is azzal, hogy interpelláló képviselőtársam a hátam mögött ül, tehát el kellett döntenem, hogy neki válaszolok-e avagy a tévénézőknek. Az interpelláció szándékából kiindulva azt a megoldást választottam, hogy a válasz is a tévénézőknek szól. (Zaj a jobb oldalon.)
A másik dilemma az, hogy tessék mondani: melyik kormány és melyik munkaügyi miniszter a megszólított? Tudniillik Torgyán képviselőtársam is utal arra, hogy az Országgyűlés vonatkozó határozata 1993. július 2-án született. Természetesen örülök annak, hogy a délelőttihez képest néhány évtizedes spät-reakció után Torgyán képviselőtársam spät-reakciója egy esztendőre olvadt le, azt hiszem, megérjük azt is, hogy elérkezik a jelen időbe. (Derültség a bal oldalon.)
Az interpellált miniszter ilyenkor maga is kérdésekkel néz szembe, bár válaszolni és nem kérdezni szokás. Tudniillik '93-ban Torgyán József nem volt jelen az országgyűlési határozat vitáján és határozathozatalakor, úgy látszik, hogy a távollét bátorságát választotta. (Derültség, zaj a bal oldalon.)
Így nem is tiltakozott az országgyűlési határozat meghozatala ellen, egyetlen torgyánista kisgazda volt, aki a határozathozatal során jelen volt és egyébként tartózkodó módon szavazott.
Hozzá kell tegyem, hogy az akkori ellenzék - ma a két kormánypárt - képviselői kemény ellenérzéseket fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogy a járművásárlási, illetve -beruházási döntés a vasúti törvény meghozatala előtt született; Hatvani és Tompa Sándor képviselőtársaim nevét idézhetem.
A konkrét kérdésekre, miután nem munkaügyi problémáról van szó, illetékes minisztertársam segítségével válaszolok. Először:
A Bécs-Budapest vasútvonal fejlesztésének és a róla született döntésnek nincsen köze a világkiállításhoz. A Budapest-Hegyeshalom-Bécs-Nürnberg vasútvonal kritikus állapotba került. Mivel ez a vasútvonal része az európai törzshálózatnak, az Európai Uniónak is különleges érdeke fűződik a projekt megvalósításához, hogy az Európai Unióhoz tartozó országok között a közlekedés zavartalan legyen. Egyébként a világkiállításra csupán a befejezés dátuma utal, '96-ra tervezte az eredeti határozat a beruházás befejezését.
A német hitelfelvételről. Számításba véve valamennyi nemzetközi finanszírozó intézetet, csak német kormányhitel jöhetett szóba, mert a többiek egyrészt jelentős magyar részfinanszírozást kötöttek volna ki, másrészt ragaszkodtak volna a nemzetközi tenderhez a beszállítást illetően. Ez a nemzetközi hitelnyújtási gyakorlat általában akadályozza a magyar munkaerő igénybevételét, ezért kellett a sokkal kedvezőbb német hitelcsomagot választani, amelynek kétségtelenül része 70 vasúti személygépkocsi vásárlására tett ígéret is, illetve pontosabban kötelezvény.
A magyar munkaerő foglalkoztatásáról. A magyar munkaerő foglalkoztatását illetően természetesen az egész hitelcsomagot együtt kell vizsgálni. A vonal építésekor kizárólag ott vesz igénybe a projekt idegen beszállítást, ahol az adott terméket Magyarországon nem lehet előállítani - nagy szilárdságú sínek, üvegszálas kábelek, elektronikus berendezések -, így a vasútépítés mintegy 80-85 százalékban magyar erőkkel történik.
Az első szakaszban 70 személygépkocsi német gyártású lesz, 15 százalékos magyar beszállítással, majd további 60 gépkocsi esetében Magyarországon 50 százalékos német beszállítással gyártják a kocsikat, így például a Dunakeszi Vagongyártó Kft-ben korszerű technológia meghonosítására is mód nyílik.
Az összességében 60 százalékos magyar beszállítás nagyon jó aránynak mondható, a pályakorszerűsítés és a személykocsik beszerzésének megvalósításán túl mintegy 15 milliárd értékű magyar beszállítás valósul meg.
Ami pedig unokáinkat illeti: hogyha ez a fejlesztés elmarad, akkor körülbelül 44 millió ECU-s évenkénti bevételtől estünk volna el a szigorú nemzetközi előírásokból származó korlátozás miatt.
(14.50)
Mindezek után tézisszerűen válaszolva a képviselő úr kérdéseire:
A vasúti pálya rekonstrukciójáról és a személygépkocsi-gyártásról történő döntés - éppen a jelentős magyar közreműködés miatt - biztosította a hazai munkavállalók érdekét.
Másodszor: a világkiállítás és az országgyűlési határozat szerinti vasúti rekonstrukció csak a megvalósítás határidejében függ össze, ezért a döntés felülvizsgálata semmiképpen nem indokolt.
Egyébként pedig Torgyán képviselő úrnak, aki a Házszabály módosításában rendkívül aktív módon vett részt, javaslom, hogy a Házszabály újabb módosítása során próbálja meg megvalósítani a posztumusz interpelláció szokását. (Derültség.) Csak arra kérem, hogyha az interpellált miniszter lemondására kíván javaslatot tenni, akkor vegye tekintetbe, hogy a posztumusz interpellált miniszter, illetve képviselő ma már nem ül a parlamentben. Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me