DR. BOROSS PÉTER

Full text search

DR. BOROSS PÉTER
DR. BOROSS PÉTER (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Lényegesen kevesebb az én időm. Megkíséreltünk számomra, mint a volt kormány vezetője számára némi külön időt igényelni, erre azonban nem kaptunk lehetőséget. Természetesen a Magyar Demokrata Fórum véleményét elsősorban a frakcióvezető hivatott kifejteni, ezért ismételt hozzászólására kerül sor. A magam részéről ezért csak rövid, párperces megjegyzésekre szorítkozom.
(12.00)
Elhangzott már, hogy műfaji dilemmák is adódnak a miniszterelnöki beszéddel kapcsolatban. Műfaji dilemmák, hogy a kialakult szokások és rendek szerint vagy improvizatív felszólalások történnek improvizatív válaszokkal, vagy előre elkészített beszéd hangzik el, amelyet a vitapartnereknek illő módon és illő időben meg kell küldeni. Hogyha sorsunk egyforma lett volna ebben a polémiában, tehát valamennyi párt csak itt hallja először a miniszterelnöki előadást, akkor tulajdonképpen nem kellene külön hangsúlyt fektetni erre. Azonban mind a Szabad Demokraták Szövetsége, mind a Szocialista Párt előre felolvasott nyilatkozata, a frakcióvezető urak beszéde arra utal, hogy a parlamenti vitának egy nagyon fontos kelléke hiányzott mindebből, mégpedig az a fajta esélyegyenlőség, amelyről a tisztelt kormánykoalíció oly sokszor és oly sokat beszél mint politikailag kívánatos követelményről.
Ennek ellenére én úgy hiszem, az itt elhangzott ellenzéki felszólalásokból következtetés vonható le. Tisztelt miniszterelnök úr, én annak a következtetésnek a levonását ajánlom mindenekelőtt, hogy kár volt ezért a beszédért, és kár volt hetvenegynéhány nappal a kormányalakulás után - nem is egészen érthető módon - ezt a beszédet napirendre tűzni. Úgyis kell majd egyet mondani, mert úgy illő, és itt a beszéd funkcióját, a beszéd ívét, a beszéd tartalmát, mondanivalóját rendkívül nehéz abból a szempontból mérlegre tenni, hogy tulajdonképpen mi volt a cél. Én ismerem saját gyakorlatomból a beszédírók természetét, akik némelykor különös ívet tudnak adni egy előadmánynak - főleg hogyha többen vannak.
Én a magam részéről ezért vagy azt tartottam volna kívánatosnak, hogy egy politikai demonstráció legyen ez a beszéd, vagy egy program legyen ez a beszéd, vagy a Háznak szóljon ez a beszéd, vagy az ország közvéleményének szóljon ez a beszéd, de ebben az esetben bizonyos minőségi igényeknek eleget kellett volna tenni.
Nem hinném, hogy a televízióból történő kibeszélésnek az a módszere, hogy ha 50 ezer menekültet el tud tartani ez az ország, akkor a 100 ezer szegényt is el tudja, mint attitűd, mint motívum méltó egy miniszterelnöki megnyilatkozáshoz. Mint érvelés, alkalmas arra, hogy nagyon rossz indulatokat és ösztönöket is kiváltson - például e betéttel kapcsolatban nekünk gondunk volt kormányzási időszakunk alatt.
Szeretném felhívni még a figyelmet, miniszterelnök úr, arra is, hogy az itt felsorolt negatívumok, amelyek a megelőző kormány működését illetik, tele vannak számszaki és egyéb pontatlansággal. Ez zavaró. Annál is inkább zavaró, mert ismét a rangját, az előadás hitelét hivatottak kétségbe vonni, és bizonyára a későbbi vitákban erre sor kerül.
Végül még egy dologra szeretném felhívni az ön figyelmét. Két felolvasott hozzászólást hallottunk itt: mindjárt az elején vagy majdnem elején, a szabaddemokraták tisztelt frakcióvezetőjének, és a végén a szocialista párt tisztelt frakcióvezetőjének felszólalását. Erre az utóbbira én nem akarok kitérni. Én úgy hiszem, a monotónia a politikai közéletben nem szerencsés: ezt a beszédet mi már hallottuk mástól is, más alkalommal is. Lényegében úgy hiszem, valami stílusváltás kellene, vagy új fogalmazók, hogy ne mindig ugyanazt kelljen hallani.
Felhívom azonban a figyelmet arra, amit a szabaddemokraták tisztelt frakcióvezetője elmondott, és annak egy-két finom árnyalatára. Miniszterelnök úr, ezt a beszédet tanulmányozni kell, bizonyára - ha most nem is. A tanulmányozás során olyan következtetésre fog jutni ön is és talán a Magyar Szocialista Párt más vezetői is, hogy megfontolandó stílusjegyek voltak ebben a beszédben, és egy-két nagyon - intellektuális rangját tekintve is - elismerésre méltó utalás az egyet nem értésre. Én így hallgattam ezt a beszédet, és ez a fajta minősítés azért érdemel külön figyelmet, mert mindenkinek, aki ebben az országban létezik, az az érdeke, hogy olyan kormány működjék, amelyik a sokaságnak tetsző célokat tud kitűzni, és valamiféle egységben közeledik e célok megvalósítása irányába. Ebből a hozzászólásból nem pontosan ezt a konzekvenciát lehet levonni. Ismét hangsúlyozom: kár volt ezt a beszédet így és most az ország színe előtt elmondani. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me