DR. KÁVÁSSY SÁNDOR

Full text search

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR
DR. KÁVÁSSY SÁNDOR (FKGP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Csak egészen rövid glosszát szeretnék fűzni miniszterelnök úr beszédéhez. Közkeletű fordulattal, csak a vak nem látja, hogy mindaddig, míg nem sikerül megszabadulnunk a külső adósság nyomasztó terhétől és nemzetpusztító hatásától, semmi reális esély a modernizációra, ellenkezőleg, hovatovább még a fehérneműt is lehúzzák rólunk.
Egy olyan kis ország, mint a mienk, nem képes dollármilliókat fizetni kamatra, törlesztésre, közben ütőképessé tenni az ipart, fejleszteni a mezőgazdaságot és a szolgáltatásokat. Valamit tehát tenni, kezdeni kell, mert a jelen helyzet egyszerűen kibírhatatlan mind az egyén, mind a társadalom számára.
Szeretném megkérdezni ezért, állnak-e rendelkezésre megbízható számítások arra nézve, hogy mekkora részét teszi ki a nemzeti vagyonnak a külső adósságunk. Gondoltak-e rá, volna-e realitása, hogy az adósságot részben vagy egészben ipari létesítmények, jövedékek, illetve más, hasznot hajtó jogosítványok időleges vagy végleges átengedésével egyenlítsük ki. Szerény ítéletem szerint valahol ezen a tájon rejlenek a fő kitörési pontok, melyeknek döntő jelentősége lehet a jövő szempontjából, illetve melyeknek megfelelő feltérképezése után hatpárti konszenzus alapján lehetne tárgyalást kezdeni a hitelezőkkel, és ha kell, áldozatok árán is megszabadítani végre társadalmunkat a külső adósságok irdatlan terhétől.
Hitem szerint a jelzett eljárásnak lehetne várható eredménye, hogy a kölcsönöket, legalábbis részben befektetésekké változtattuk át. Így nemcsak a nyomasztó tőkehiányt szüntethetnénk meg, hanem az ország folyamatos kifosztását is. Mindez egyúttal történeti igazságszolgáltatás is lehetne, minthogy a máig kialakult adósságállományt nagyobb részben szocialista kormányok halmozták fel és így méltó volna, ha ők szabadítanák is meg az országot.
Nem kell közgazdásznak lenni ahhoz, hogy kijelentsük, ha nem tudunk a jelzett irányba lépni, ha nem sikerül legalább részben átalakítani az adósságokat, semmi jóra nem számíthatunk, a jelen és jövendő kormányoknak sem jut majd más, mint az a dicstelen feladat, hogy a hitelezők profitjának biztosítására mozgósítsák az ország maradék gazdasági erejét, ha egyáltalán lesz még, marad még mozgósítható gazdasági erő. Köszönöm. (Taps az FKGP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me