DR. SZILI KATALIN

Full text search

DR. SZILI KATALIN
DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Lezsák Úr! Valószínűleg a félreértést éppen a nem kellően elhatárolt hatáskörök okozzák. Tekintettel arra, hogy az Alföld egyik legsúlyosabb környezetvédelmi, természetvédelmi és területfejlesztési problémája az ön által felvetett kérdés, ezért engedje meg, hogy erre válaszoljak.
Az Alföldön kialakult helyzet egyik legfőbb oka tulajdonképpen a csapadékhiány, de ezen kívül emberi beavatkozások is okozták ezt a helyzetet. Azt hiszem, mindannyiunk által ismert, hogy több vízkivételre került sor, mint amennyi újratermelődik, és nem egy helyütt jellemző az, hogy esetleg úgy próbálnak az emberek segíteni saját magukon, hogy engedély nélkül fúrnak kutakat. A kialakult csapdaszerű helyzetben - mi is úgy gondoljuk - mindenképpen választ kell keresnünk: a vízszint-süllyedés megállítása, az ott lévő növénykultúrák ellátása, ahogy ön is állította a kérdésében, feltétlenül emberi beavatkozást igényel.
A problémáról a kormány előterjesztésében a KTM gondoskodik, bevonva a KHVM-et és a Földművelésügyi Minisztériumot is. Tekintettel arra, hogy a kormány ebben még nem döntött, a kormány álláspontjáról nem tudok önnek beszámolni. De azt mondhatom és feltételezem, hogy a kormány súlyának megfelelően fogja kezelni ezt a kérdést.
Az előterjesztésünk egy intézkedési program lesz, amely leginkább a Bács-Kiskun megyében, illetőleg a megyei önkormányzatok által előterjesztettekre fog támaszkodni.
A helyzet javításában csak és kizárólag a központi törekvések nem vezetnek eredményre, természetesen az ott élő emberek, az érintett önkormányzatok kezdeményező fellépésére és közreműködésére is szükség van. Úgy gondoljuk, hogy az eredményes megoldáshoz minél előbb szükséges a területfejlesztési tanácsok létrehozása, az, hogy ezek kellő hatáskörrel rendelkezzenek, és a helyi érdekek megfelelő szintetizálással és erőforrások koncentrálásával érvényesítésre kerüljenek.
Mint az már bizonyára ismeretes, a kormány programjában szerepel, és ennek előkészítés alatt áll a területfejlesztési törvény, és bízunk benne, hogy a nem távoli jövőben ezt a parlament meghozza.
Tisztában vagyunk azzal, hogy a feladatok eredményes megoldása nem képzelhető el hathatós kormányzati segítség nélkül, ezért intézkedési javaslatunk felveti az önálló, erre a célra szolgáló költségvetési sor képzését, már az 1995-ös költségvetés kialakításakor - bár hozzáteszem, és gondolom, mindenki által ismert, hogy ez körülbelül 420 millió forintot jelent a költségvetésben. Ennek mintegy kétharmada fordítódna beruházás előkészítésére, műszaki alternatívák kidolgozására, a fennmaradó összeg pedig a megfigyelő hálózatok fejlesztésére és további kutatások elvégzésére.
Bízva abban, hogy ennek az előirányzatnak a kormány általi előterjesztésére sor kerül, csak arra tudom kérni valamennyi képviselőtársamat, hogy a költségvetési törvény meghozatalakor ezt támogassa és a szükséges erőforrásokat biztosítsa hozzá.
Kérem, képviselő úr, fogadja el válaszomat. Köszönöm szépen (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me