LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Tisztelt Országgyűlés! Elnök Úr! Nagyon nehéz helyzetben állok fel kérdést feltenni a közlekedési, hírközlési és vízügyi tárcának. Nehéz helyzetben, mert a televízió nyilvánossága előtt nyilván sokan felhördültek Kovács miniszter úr egy - nyilvánvalóan rossz tanácsadók által leírt - félmondata miatt, hiszen Tőkés püspök úr székhelye Nagyváradon van. Elnézést, hogy ezzel kezdem, de egy drámai helyzetben, úgy vélem, hogy mindenfajta, akár a legsúlyosabb politikai ellentét is háttérbe szorul.
Amikor kérdésemet felteszem a közlekedési, hírközlési és vízügyi tárca képviselőjének - akit nem látok, de nyilván majd megjelenik -, akkor hivatkozom azon képviselőtársaimra, akik Bács-Kiskun megyében élnek, Pest megye déli részén, illetve Csongrád megye érintett területén, s jól tudják, hogy az elmúlt esztendőkben mit jelentett a Duna-Tisza közének talajvíz-süllyedése, mit jelentett mindaz a természeti katasztrófával fenyegető állapot, amely mozgósítani volt képes politikai hovatartozástól függetlenül polgármestereket, megyei közgyűlést, szakembereket, hozzáértőket, parlamenti képviselőket. Mozgósítani volt képes minden olyan erőt, ami ott helyben a közel 10 000 négyzetkilométeren megszervezhető, de központi költségvetésbeli támogatás hiányában továbbmozdulni, továbblépni nem képes.
Ebben a házban ez ügyben már elhangzott parlamenti kérdés. Vélhetően az elkövetkezendő esztendőkben sűrűn lesz napirenden, hiszen sok helyen a talajvízszint süllyedése meghaladja a 4-5 métert is és jól tudják az ott élő képviselőtársaim, hogy mit jelent ez nemcsak a természeti kultúrában, nemcsak az ivóvíz-ellátásban, mit jelent mindez a mezőgazdaságban, s mit jelent ez a népesség megtartásában a falvakban, a tanyákon, a városokban.
A kérdésem lényege most, a költségvetési vita előtt, illetve a nagy és kemény kormányzati csaták és összecsapások közepette, hogy mekkora területet és részt kap ez a terület, és kap-e központi, állami támogatást ez a reményt keltő folyamat, amely elindult az elmúlt esztendőkben s amelynek jövőjétől függ az ott élő több mint fél millió ember sorsa. Köszönöm. (Taps az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me