DR. BALSAI ISTVÁN

Full text search

DR. BALSAI ISTVÁN
DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): Tisztelt Országgyűlés! Csak annyit szeretnék mondani Hack Péter képviselő úrnak, elnök úrnak, hogy olyan ügyben utasította vissza, kérés nélkül, a bíróságok részéről az általam elmondottakat, amelyekben nem volt mit visszautasítani, amelyek nem hangzottak el. Nagyon szeretnék mindenkit megnyugtatni, leginkább a bíróságokat, amelyek igen sokat köszönhetnek az elmúlt parlamenti ciklusban az önök elődeinek, részbeni elődeinek felelős döntései alapján annak a kormányzati törekvésnek - amelynek volt szerencsém egyik végrehajtója lenni - ami a bíróságok függetlensége és ellátottsága területén, (Zaj a bal oldalon.) - kedves képviselőtársaim, remélem, hogy most komolyan veszik amit mondok - történt itt négy év alatt.
Tehát semmi okuk nincs annak feltételezésére, ahogy itt elnök úr nyilván a vita hevében értelmezni próbálta a szavaimat, hogy én akkor, amikor az előzetes végrehajthatóság körében megadandó bírósági hatáskörnek az érdemi kérdéstől független szempontjai alapján próbáltam arra példát mutatni, hogy mi vezethet egy bírói döntést, nyilván nem az érdemi kérdés, hanem az, hogy igaza van-e ebben a kérdésben a közgazdásznak, vagy nincs. És tessék megnézni a statisztikai adatokat ilyen kérdések kapcsán, akár a letartóztatás, akár majd ennek kapcsán, ha lesz ebből a javaslatból valóban törvény és bírói gyakorlat, hogy milyen érdekes módon meg fog majd felelni az előzetes végrehajtást kérő ügyekben a kérelem alapossága szempontjából a bíróság döntése. Nem azért, mert a bíróság nem önállóan döntött, és nem is azért, mert a bíróságnak nincsen judíciuma, hanem azért, mert ez egy olyan pályája a polgári perrendtartásnak, ahol a bíróságnak nincsen módja abban a kérdésben állást foglalni, hogy igaz volt-e, a szemléletes példáktól eltekintve, amikor mondjuk, meg akarják fordítani a folyók irányát.
Lehet, hogy egy ilyen közigazgatási döntésben érdemben is át lehet látni. Volt olyan ország ugye, ahol meg akarták a folyók irányát fordítani. Nos, egy ilyen kérdésben lehet, hogy a bíróság azonnal átlátja majd ennek a döntésnek a helytelenségét. De attól tartok, hogy amit mondtam, nem a bírói függetlenséget, hanem a javaslat gyengéjét volt hivatva kifejteni, (Az elnök mikrofonja megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő múlását.) úgyhogy én azt hiszem, hogy elnök asszony, remélem, ebben egyetértünk, nem a bírói függetlenség került itt ma terítékre.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me