DR. CSEHÁK JUDIT

Full text search

DR. CSEHÁK JUDIT
DR. CSEHÁK JUDIT, a szociális és egészségügyi bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Úr! Kedves Kis Gyula Képviselőtársam! Tisztelt Ház! Jelentem Kis Gyula képviselő úrnak, hogy én még a mellékhelyiségbe sem megyek el az ő szónoklata alatt, ha nem áll módomban televízión követni az ő mondandóját. Most azonban nem eme helyen voltam, hanem frakcióelnökségi ülésen, éppen ellenzéki képviselőtársaink által megfogalmazott kompromisszumos javaslatokon vitatkoztunk - de ez idő alatt is hallgattam képviselő úr hozzászólását.
Azért is figyeltem különösen hozzászólására, mert azt gondoltam, beszámolója arról fog szólni, hogy az ellenzéki képviselőkkel milyen egyetértésben tudtunk módosító indítványokat megfogalmazni a parlamenti bizottságban, hiszen - ahogy képviselő úr is fogalmazott - egy tartózkodás mellett egyetértettünk abban, hogy a városoknál maradjanak a városi tulajdonban levő kórházak, és ezt a javaslatunkat az előterjesztő is elfogadta. Nincs tehát arról szó, hogy egy ellenzéki módosító indítvány nem érvényesülhet, hiszen ebben egyetértő volt a bizottság álláspontja.
Nem volt vita köztünk a gyógyszertárak ügyében sem, hiszen valamennyien biztosítékokat kerestünk. Szeretném azonban elmondani, hogy a gyógyszertárakra vonatkozó javaslatokat ellenzéki képviselők nyújtották be, nem az előterjesztő kívánt az önkormányzati törvényben foglalkozni a gyógyszertárak ügyével. Valamint azt is szeretném képviselőtársam emlékezetébe idézni, hogy épp a volt kormány és az elmúlt koalíció volt azon az állásponton, hogy ne kerüljenek az önkormányzatok tulajdonába a gyógyszertárak, hanem maradjanak az ÁVÜ-nél.
(10.20)
Tehát most az ÁVÜ-t és a jelenlegi kormányt kárhoztatni azért, mert gyógyszertárakat akar becsukni, elég furcsa dolog - legalábbis úgy gondolom, ez nem a jelenlegi koalíció és a jelenlegi kormány felelősségi körébe tartozik.
Abban - befejezésként - természetesen egyetértek, hogy az orvosok ma még külön kasztot képviselnek, azonban úgy gondolom, hogy nem erősíteni kellene ezt a különállást. A magyar egészségügy, a magyar gyógyítás, az állampolgárok egészségének ügye azt kívánja, hogy a gyógyítás nyilvános legyen. Ne egy zárt kaszt belügye, szakmai szabályai határozzák meg a döntéseket, hanem nyilvánosság előtt szülessenek.
Nem félek tehát attól, hogyha egy kétharmados törvényben az önkormányzatok vezetői kinevezési jogosítványai fogalmazódnak meg, hiszen abban is egyetértettünk, hogy el fog majd készülni egy külön törvény, amelyik a speciális eljárási szabályokat tartalmazza.
Egyetértés van tehát közöttünk, képviselőtársaim, ezért én nem személyes megtámadtatás címén, hanem az egyetértés okán kértem szót, és mondtam el mindezt, Kis Gyula képviselőtársammal összhangban. Köszönöm a figyelmüket. (Taps. - Dr. Kis Gyula József szólásra jelentkezik.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me