DR. DORNBACH ALAJOS

Full text search

DR. DORNBACH ALAJOS
DR. DORNBACH ALAJOS (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselő Hölgy! Tévesen interpretálta a történteket, nevezetesen, hogy az önök által benyújtott módosító javaslat szó szerint megegyezett azzal, amit Szabó György képviselő úrral én nyújtottam be. Egy része egyezett meg, nevezetesen csak az, hogy egy beszúrás maradjon el. Ebben megegyezett a két javaslat.
Úgy szól a benyújtott törvényjavaslat, hogy "jogszabálysértés megszüntetésére pert lehet indítani az önkormányzat, illetve a polgármester ellen." Valamint azt mondja a javaslat, hogy "a kereset benyújtásának - a (4) bekezdésben megjelölt eset kivételével - a döntés végrehajtására halasztó hatálya nincs." Vagyis a (4) bekezdésben írt esetben halasztó hatálya lenne a perindításnak a végrehajtásra. Ezt önök is javasolták elhagyni, mi is, ez tehát megegyezett.
Csak éppen a mi módosító javaslatunk a (3) bekezdést megtoldani indítványozza, nevezetesen a következő szöveggel: "ha a jogszabálysértő döntés végrehajtása a közérdek súlyos sérelmével vagy elháríthatatlan kárral járna, a végrehajtás felfüggesztését - az érintett egyidejű értesítésével - kérni kell a bíróságtól", és elhagyni javasoltuk a (4) bekezdést.
Tehát kétségtelen, egy következő módosító javaslattal önök is elhagyni javasolták a (4) bekezdést, csak éppen arról nem beszéltek, hogy mi történjen a közérdeket súlyosan veszélyeztető, perrel megtámadott határozat végrehajtásával.
(10.00)
Nevezetesen, hogy ez esetben a bíróságtól kérni kell a végrehajtás felfüggesztését és a polgári perrendtartás megfelelő szabályai szerint ez elrendelhető. Szerintem és a bizottság szerint is ez elég lényeges különbség, és minthogy a mi javaslatunk többre irányult, mint az önöké, ezért az önökét elvetette és a mi javaslatunkat támogatta. Köszönöm. (Gyér taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me