DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! A házbizottság múlt hét csütörtöki ülésén kérés hangzott el, hogy a hétfői pótköltségvetés vitája és a tegnapi miniszterelnöki beszéd miatt ne hangozzék el napirend előtti felszólalás, ezért a hétfőre tervezett, napirend előtti felszólalásunkat szeretném tolmácsolni.
A tényekről: Az elmúlt héten, szerdán az Új Demokrata című ellenzéki hetilap szerkesztőségének a berendezéseit szétverték. Az elkövetők a mai napig ismeretlenek, nem tudhatjuk, hogy cselekedetüknek mi volt az indítéka, túl azon az egy hátrahagyott mondaton, hogy utálják az Új Demokratát és haragszanak a lapot támogató egyik vállalkozóra.
A lényeg az a tény, hogy sorozatos fenyegetéssel, fizikai erőszakot alkalmazva megfélemlítenek egy ellenzéki szerkesztőséget. A ténynél is szomorúbb, hogy a kormánykoalíciónak korábban a sajtószabadságot a hazai és a nemzetközi fórumokon oly hangosan követelő pártjai mélyen hallgatnak. Néhányan közülük megkísérelték egyszerű közbűnténnyé szelídíteni, hivatkozva az Új Demokrata politikai jelentéktelenségére, mely újabb támadás a sajtószabadság ellen.
Számunkra nehezen érthető, hogy a sajtószabadság védelmének indokolásával létrehozott Demokratikus Charta vagy a "Tégy a gyűlölet ellen" mozgalomnak sem hallottuk tiltakozó hangját sem most a szerkesztőséget ért támadás miatt, sem a rádióból és a televízióból történt sorozatos elbocsátások, illetve átszervezések miatt. Alig hat hónapja, hogy a Demokratikus Chartának a pártok felett álló szóvivője, Konrád György azt mondta: "Bármilyen kormánya legyen Magyarországnak, pártérdekektől függetlenül mindig fel fogunk lépni a demokratikus sajtószabadság védelme érdekében." Ugyanott egy évvel ezelőtt a charta másik, pártokon felül álló szóvivője - aki ma MSZP-s képviselő - azt mondta: "A Demokratikus Charta olyan, mint az esernyő, ha esik, kinyitják, ha nincs rá szükség, elteszik."
E szerény fogalom-meghatározás valóban nem szól arról, hogy minek kell esnie és kire kell esnie, hogy ez az ernyő kinyíljék. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me