TÓTH PÁL

Full text search

TÓTH PÁL
TÓTH PÁL, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság a mai plenáris ülést megelőző ülésén a napirenden szereplő mindhárom törvényjavaslatot megtárgyalta. Én sorba venném.
Az alkotmány módosításáról szóló törvényjavaslatot a bizottság egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta, és erről különösebb vitát nem is folytatott.
Az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság megvitatta a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosításáról rendelkező javaslatot. Ebben az esetben a bizottság elsősorban a javaslat azon részével kapcsolatban foglalt állást, illetőleg folytatott vitát, amit illetékességi körébe tartozónak érzett, tehát a kisebbségi önkormányzatokkal kapcsolatos fejezet képezte a bizottsági megtárgyalás és állásfoglalás alapját.
A bizottság tagjainak többsége úgy ítélte meg, hogy a törvényjavaslat legfontosabb feladata, a kisebbségi törvény és a helyi önkormányzatokról szóló törvény összhangba hozása teljesült, legalábbis olyan mértékben, hogy ezek a kisebbségi önkormányzatok megválaszthatók legyenek és elkezdhessék működésüket. A bizottság ezért többségi szavazattal - 13 igen, 1 nem és 1 tartózkodás mellett - úgy döntött, hogy a tervezetet általános vitára alkalmasnak tartja.
Itt szeretném elmondani, hogy a bizottságban ezzel a törvényjavaslattal kapcsolatban is megfogalmazódott kisebbségi vélemény. A bizottság és a kisebbségi vélemény megfogalmazója felhatalmazott arra, hogy ezt itt előterjesszem - ez egy sokkal rövidebb kisebbségi vélemény, mint amit az imént hallottunk, és gyakorlatilag ebben az egy mondatban azt ismétli meg, amit az előbb elég hosszasan hallhattunk. Eszerint a kisebbségi véleményt megfogalmazók aggályosnak tartják az Ötv. két vagy több lépcsőben történő módosítását, mert úgy vélik, ez lehetőséget ad a koalíciónak arra, hogy ezeket az egyébként szükségesnek tartott, időigényes módosításokat az önkormányzati választások eredményének ismeretében, ahhoz igazítva végzi el majd a koalíció vagy a kormány.
A napirendünkön, a bizottság előtt szereplő harmadik törvényjavaslat a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek megválasztásáról szóló tervezet. Azt tapasztaltuk a mai bizottsági ülésen - legalábbis ami minket illet -, hogy a bizottság tagjai nem szóltak, hogy nem olvasták el, tehát mi ebben a kérdésben is állást foglaltunk. Nem szóltak sem ellenzéki, sem kormánypárti oldalon, tehát megtárgyaltuk a dolgot, így a bizottság ezt a tervezetet 12 igen szavazattal és 4 tartózkodással elfogadta. Akik tartózkodtak, nagyjából ugyanazon okok miatt tartózkodtak attól, hogy megszavazzák az általános vitára bocsáthatóságot, mint amit itt az előbb Balsai képviselő úr elmondott. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me