GÖNDÖR ISTVÁN

Full text search

GÖNDÖR ISTVÁN
GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Szalay Gábor képviselő úr nagyon részletesen elemezte, hogy milyen út vezetett ahhoz a kusza állapothoz, ami itt kialakult. Úgy érzem - és ezért üdvözlöm Dornbach képviselő úr azon indítványát, hogy holnap még lehessen kapcsolódó módosító indítványokat beadni -, hogy a pillanatnyilag bent lévő indítványok így önmagukban nem állnak meg.
Tisztelettel kérdezném Balsay képviselő úrtól, végiggondolták-e azt, hogy azok a közművek - ahogy azt Szalay úr elmondta -, amelyek ma kívül vannak a gázszolgáltató társaságokon, ennek ellenére - úgy ahogy ön felolvasta - részesednek ebből a 40 százalékból, ami pillanatnyilag állami tulajdon. Tessék elgondolni: ők nem tettek be semmit a gázközművek közé, de részesednek 40 százalékból, és majd 2015-ben megmarad a saját részük, meg már náluk lesz az a 40 százaléknyi üzletrész is! Mennyiben tisztességes eljárás ez azokkal a településekkel szemben, ahol 80-90 százalékban finanszírozták a gázközművekkel kapcsolatos fejlesztéseket - vezetékeket, nyomásszabályozókat és a többit? Tehát úgy gondolom, e törvény módosításánál mindenképpen törekedni kell arra, hogy arányos üzletrészhez jussanak az önkormányzatok.
Szeretném felhívni a figyelmüket arra, hogy néhány próbaszámítást kellene elvégezni ugyancsak az előbbi érvem példájára. Mit jelent ez azon kistelepülések számára, akik ezt az ominózus 80-90 százalékot finanszírozták? A lakosságarányos elosztás azt jelenti, hogy a nagyvárosok elszívják ezt a 40 százalékot, azok a nagyvárosok, amelyek elég szerény mértékben járultak hozzá a közműfejlesztéshez. Azt hiszem, ezeket lehet igazolni a gáztársaságok könyveiből. Sőt, ezt odáig ragoznám, hogy ezekben az esetekben a korábbi fejlesztések hitelei ma a gáztársaságoknál fellelhetők, fizetik annak kamatterheit, az üzleti költségeik között ez jelentkezik - ennek ellenére ilyen mértékű üzletrészt kapnának.
Úgy érzem, ez a módosító indítvány, amely nagyon sok racionális elemet tartalmaz, tényleg rászorul arra, hogy újragondoljuk, hogy ne kövessünk el ilyen aránytalanságot a kistelepülésekkel szemben. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me