KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Asszony! Az utóbbi néhány évben a közbiztonság helyzetének alakulása az érdeklődés homlokterébe került, valóban. Ismeretes, hogy a bűncselekmények száma 1989-1990 körül jelentős növekedésnek indult, 1991-ben, 1992-ben a korábbi évekhez képest igen magas szinten tetőzött. A rendőrség megfeszített munkájának eredményeként 1993-ban és 1994-ben kisebb mértékű csökkenés következett be.
A legfrissebb adatok - már nemcsak az első negyedévre vonatkozóan - igazolják azokat a tendenciákat, amelyeket képviselő asszony felvetett, az ismertté vált bűncselekmények száma összességében 6 százalékkal növekedett. Az azonos időszakhoz képest viszont 35 százalékkal nőtt a vagyon elleni bűncselekményekkel okozott kár. A gazdasági bűncselekmények elkövetési értéke pedig 99 százalékkal magasabb a múlt évinél.
A bűnügyi statisztika adatainak növekedését a rendőri munka hatékonysága is befolyásolja, mivel a látens kategóriába tartozó bűncselekmények eredményes felderítése - gondolok itt elsősorban a korrupciós ügyekre vagy a gazdasági bűncselekmények egy részére - növeli az ismertté vált bűncselekmények számát.
A büntető törvénykönyv múlt évi módosításai számos új büntetőjogi tényállást vezettek be a gazdálkodással összefüggő szakterületeken. Az ezekben a bűncselekményekben indított nyomozások szintén a statisztikai adatok növekedését idézik elő. A bűncselekményekkel okozott károk alakulása pedig közvetlen összefüggésben van az infláció növekedésével.
Mindezek figyelembevételével is tudomásul kell venni, hogy a gazdasági, társadalmi átalakulással, valamint a nehezedő életkörülményekkel együtt jár a közbiztonsági helyzet romlása, a bűncselekmények számának növekedése vagy magas szinten való stagnálása.
A nehezebb körülmények a rendőrség állományára, a rendőri munka anyagi és technikai feltételeire is kihatnak. Ennek ellenére a rendőri szervek felderítési eredményessége az egy évvel korábbinál 5 százalékkal magasabb volt. Természetesen nagyon nehéz feladat az eredményes munka biztosítása akkor, amikor a rendőri infrastruktúra, a fejlesztések elmaradása vagy korlátozott mértéke miatt fokozatosan romlik és visszatérő probléma a szakemberek elvándorlása a testülettől, az alacsony bérek és a piaci szféra elszívó hatása miatt.
A rendőrőrsök fejlesztési programjának keretében - én egyetértek ezzel a rendőrőrs-fejlesztési programmal - 1993 óta a rendőrőrsök száma 132-ről 185-re emelkedett. Az őrsprogram további folytatása valóban elősegítené a rendőrség és a lakosság kapcsolatainak szorosabbá tételét, a lakosság biztonságérzetének javítását, és a rendőri jelenlét általános bűnmegelőző hatásán keresztül a közbiztonság helyzetére is előnyös hatást gyakorolna.
Sajnos a jelenlegi költségvetési helyzetben új rendőrőrsök létrehozására csak korlátozott lehetőségeink vannak, sőt a működő rendőrőrsök egy részének is működtetési problémái vannak.
A bemutatott nehézségek ellenére is a rendőrség el tudja látni törvényben meghatározott feladatait, ahogy említettem, eredményessége növekedett.
Hosszabb távon azonban - való igaz - csak az eddigieknél nagyobb ráfordítással biztosítható, hogy a rendőrség munkájában lényeges romlás ne következzék be. A kérdés részletesebb bemutatása érdekében tervezzük - az elnök úr kezdeményezése alapján -, hogy egy politikai vitanap keretében a parlament elé megtárgyalásra terjesztjük a közbiztonság helyzetéről és a rendészeti területen dolgozó szervezetekről készített átfogó elemzésünket. A kérdés további tárgyalására kérem, hogy térjünk majd vissza az 1996-os költségvetés tárgyalásakor, illetve elfogadásakor.
Ami a soron kívül feltett kérdést illeti, tájékoztatom a képviselő asszonyt, hogy csütörtökön fogok átadni elismerést azoknak a rendőröknek, akik a két gyermekrablás eredményes felderítésében közreműködtek és részt vettek.
Köszönöm a figyelmüket.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps a bal oldalon és középen.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me