DEUTSCH TAMÁS

Full text search

DEUTSCH TAMÁS
DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Magyarországon mindeddig - a térség országai közül egyedül - a rendszerváltás társadalmi-gazdasági, szociális átalakulásának folyamatában, a szocializmus négy évtizedes országlása után kialakult mély válság körülményei között is társadalmi-politikai stabilitás uralkodott.
A hatalmon lévő baloldali kormány elhibázott politikája az elmúlt esztendőben azonban tovább mélyítette a válságot. Tizennégy hónap MSZP-SZDSZ-kormányzás után Magyarország rosszabb állapotban van, mint amikor az MSZP és az SZDSZ kormánya átvette a hatalmat. Az MSZP-SZDSZ-kormány alkalmatlannak bizonyult az ország gazdasági vezetésére. A kormány nem tudott végrehajtani gazdaságpolitikai fordulatot, az életszínvonal rohamosan csökken, az árak gyorsan emelkednek, újra növekedésnek indult a munkanélküliség, és megállíthatatlanul nő az ország eladósodása.
A kormány mára elvesztette a polgárok választásokon megszerzett bizalmát. Az MSZP-SZDSZ-koalíció alkalmatlan az ország politikai vezetésére. A koalíciós pártok dulakodása megbénítja a kormány működését, a folyamatos koalíciós válság politikai bizonytalanságot szül.
A baloldali kormány működése ma már egyre inkább az ország társadalmi-politikai stabilitását veszélyezteti. Politikai elemzők véleménye szerint forró ősz elé nézünk. A kormány politikája elleni tiltakozásul utcára vonultak a tűzoltók, a tandíj átgondolatlan bevezetése miatt újabb egyetemista demonstrációk várhatók. Az elfogadhatatlan jövő évi költségvetési törvénytervezet kapcsán a szakszervezetek a bérharc fokozását helyezték kilátásba.
Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Miközben a kormány tevékenysége következtében egyre mélyül a gazdasági, szociális, politikai válság, a társadalom stabilitását fenyegető módon romlik az ország közbiztonsági helyzete is. 1995. első félévében az ismertté vált bűncselekmények száma 7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Mindeközben a kormány nem biztosítja a rendőrség számára a közbiztonság és a közrend fenntartásához szükséges feltételeket. A rendőrségre jutó költségvetési támogatás még a jelenlegi alacsony szint fenntartásához sem elegendő. Folyamatosan növekszik a rendőrség létszámhiánya, mára ez meghaladja a rendszeresített létszám 8 százalékát. A jelenlegi hiány 2600 fő, ebből több mint 1200 fő a közterületi állományból hiányzik.
Egyre romlik a rendőrségi alkalmazottak, a hivatásos állomány megélhetési lehetősége, a többség a legfrissebb statisztikai adatok szerint a létminimum szintje alatt, vagy annak határán él.
Teljességgel elavult a rendőrség híradástechnikai rendszere. A kormány gazdasági szigorító intézkedéseinek hatására rohamosan csökken a rendőrségi technikai eszközök, a gépkocsik, a számítástechnika, a fegyverzet, a védőeszközök, valamint a rendőrségi objektumok állaga.
(9.20)
Zárójelben jegyzem meg, hogy a rendőrség gépkocsiparkjának 46 százaléka jelenleg amortizálódott. A rendőrség szállítói és egyéb tartozásainak összege meghaladja a másfél milliárd forintot.
Hölgyeim és Uraim! A Fidesz-Magyar Polgári Párt elkötelezett híve a törvények által korlátozott, kisméretű, ugyanakkor erős és hatékonyan működő állam elképzelésének. A modern jogállamban a kormány felelőssége és kötelessége az alapvető állami feladatok ellátásához szükséges feltételek maradéktalan biztosítása. Azt hiszem, mindenki számára nyilvánvaló kell legyen a rendőrség kitüntetett szerepe a bűnmegelőzés, a közrend és a közbiztonság fenntartásával kapcsolatos állami feladatok ellátásában.
Éppen ezért a társadalmi stabilitás megőrzése érdekében a lehető leghatározottabban felszólítjuk a kormányt, hogy a jövő évi költségvetési törvényben biztosítsa a rendőrség e kormány által félbehagyott fejlesztéséhez szükséges forrásokat.
A legrövidebb időn belül terjessze a parlament elé az úgynevezett szolgálati törvényt, amely garanciát jelent a rendőri állomány életkörülményeinek javítására, jövedelmük reálértékének növelésére. S végül, de nem utolsósorban: a parlament rendezzen politikai vitanapot az ország közbiztonsági helyzetéről, amelynek alkalmával az Országgyűlés megvitathatná a kormány által addigra elkészített intézkedési tervet. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me