BOGÁRDI ZOLTÁN

Full text search

BOGÁRDI ZOLTÁN
BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Asszony! Államtitkár Úr! Három hónappal ezelőtt nyújtottam be interpellációmat, ha maguk a kérdések azóta nem is veszítettek aktualitásukból, de azért valami történt. Elsősorban annyi, hogy elfogyott a pénz, a második pedig az, hogy azóta a kormány - igaz, három hónapos késéssel -, de egy pótköltségvetést a parlament elé terjesztett. Ettől függetlenül a kérdés ma is aktuális. Aktuális, és ennek már folyamata van, tudvalévő, hogy az 1996. év agrártámogatási szempontból nem egy sikeresztendő. Nem volt a '95. esztendő sem egy sikeresztendő, és tudjuk, hogy mintegy 15 milliárd forintnyi kifizetetlen számla maradt 1995-ről '96-ra. Mivel a pótköltségvetésben 4 milliárd forintos emelést irányoz elő a kormányzat agrárexport-támogatásra, nagy a valószínűsége annak, hogy ez az összeg nem lesz elegendő ennek a betakarására.
A gazdák természetesen félnek, félnek attól, hogy ha elfogy a pénz, leállítják az exportot, és nem tudják, hogy hova, milyen piacra helyezhetik el termékeiket. Az egész év azzal telt el tulajdonképpen, hogy a kormány hitegette a termelőket, már tavasszal, uborkavetés előtt, azzal, hogy majd zöldségtámogatás lesz, hogy 7 milliárd forint lesz. Ebből természetesen nem lett semmi, itt az ősz, és most is bizonytalanságban vagyunk.
Ezek előrebocsátása mellett megkérdezem államtitkár urat: mi történik, ha az előirányzott exporttámogatási keret - a megemelt - kimerül, és lehetséges-e az agrárexport leállítása? Milyen piacra lesz elhelyezhető a megmaradó áru?
Várom válaszát. (Taps az MDF padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me