VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A közelmúltban több hírforrás is közölte azt a hírt, miszerint valóban, márciusban 25 százalékkal fognak növekedni a gázárak, de ebben az évben az ősz folyamán újabb 25 százalékos áremelkedésre kerül sor. Ezzel a kormány, nyilván előre kiszámíthatóan, a személyi jövedelemadó-törvény terhei mellett egy újabb jelentős terhet kíván majd rakni a családokra.
Nézzük, mik voltak az előzmények! Tavaly augusztusban a kormányülést követően Dunai Imre ipari miniszter jelentette be, hogy szeptemberben 8 százalékos áremelés következik, majd a jövő évben, tehát ez év márciusában egy 25 százalékos áremelés. Nos, amikor elérkeztünk március közelébe, a kormány egy újabb bejelentéssel áll elő: az ez évi 25 százalékos gázáremelést ősszel egy újabb 25 százalékos emelkedés fogja követni.
Ezzel kapcsolatban több kérdés is felmerül bennünk. Egyrészt mi indokolja azt, hogy a kormány fél évre előre mindig bejelenti az újabb és újabb áremelkedéseket? Ezzel véleményünk szerint jelentős inflációt gerjeszt a kormány, hiszen a 25 százalék mellett ősszel egy újabb 25 százalékos áremelkedésre kerül majd sor.
Másrészt sokakban felmerül a kérdés, tisztelt Ház, miért kellett eladni a gázszolgáltató vállalatokat akkor, amikor tudta a kormány, hogy a jövő évben tavasszal egy jelentős áremelkedésre kerül sor.
Mi indokolta azt, hogy a gázárak emelkedésének a hasznát nem a magyar állam fogja majd learatni, hanem azok a cégek, amelyek időközben ezeket az állami vállalatokat megvásárolták? (Zaj.)
Az a kérdésem tehát, tisztelt Ház, hogy azért emelte-e a magyar kormány a gázárakat, hogy el tudja adni ezeket a cégeket, vagy azért emelte a gázárakat, hogy ezek a cégek meg tudják vásárolni ezeket a vállalatokat.
Tisztelettel várom államtitkár úr válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me