MÉCS IMRE

Full text search

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE (SZDSZ): Tisztelt Ház! Nem volt szükség, a memóriámra támaszkodik ez a Balsay István kollégám, itt volt előttem Orbán Viktornak a felszólalása, mint ahogy valamennyi társunké, aki ebben az ügyben felszólalt. Orbán Viktor képviselő úr azt mondta, hogy támogatják a javaslatot, de egy kiegészítéssel, ez pedig az, hogy egy fegyveres kontingenst küldjünk. Arra hivatkozott a napló 15261. oldalán, hogy Király Béla öbölháború-beli javaslatát felújítva ... a műszaki kontigens mellett egy fegyveres védőkontigenst is küldünk ki. Így hangzik, szerintünk jó, ha a magyar műszaki alegységet magyar katonák védik. Szeretnénk eloszlatni egy illúziót, nincs semmi fajta garancia arra nézve, hogy a kiküldött műszaki alegységek a magyar rajzfilmekből jól ismert, talpig felfegyverzett, amerikai GI Joe-k fogják védeni. Itt van.
Szeretném hangsúlyozni, hogy azok a szorongások és azok a gondolatok, amelyeket az ellenzék felvetett, azok mindannyiunkban éltek. Azt kell mondani, hogy közös szorongás is volt ez, mégis a döntést középen kellett meghozni, és helyes volt.
A másik, Póda Jenő úr nehezményezi, hogy akkor határidő nélkül adtunk felhatalmazást. Valóban ez az IFOR-mandátum létezéséig tartott. Még az IFOR-mandátum mögött az Egyesült Nemzetek Szervezetének a döntése volt, és a NATO-nak a döntése, valamint a daytoni megállapodás.
(18.00)
Ez meglehetősen pontosan definiálta, hogy mit jelent az IFOR-erő, meddig fog tartani. Most, amikor kint voltunk Brüsszelben, folyt a vita arról, hogy mi legyen az új egység neve, akkor azt javasoltuk, hogy maradjon az IFOR, hiszen a tartalma ugyanaz. Úgy döntöttek, valószínűleg amerikai belpolitikai okokból, hogy új nevet adnak: Stabilisation Forces – SFOR néven. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me