DR. KERTÉSZ ZOLTÁN

Full text search

DR. KERTÉSZ ZOLTÁN
DR. KERTÉSZ ZOLTÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! A Millecentenáriumi események után – az elmúlt hét végén – Sopronban és a környező községekben még egy nagyon fontos, az egész ország számára is jelentős megemlékezésre került sor.
Az 1921. évi népszavazás 75. évfordulójára emlékeztünk. Tudományos konferencia, kiállítás, ünnepi közgyűlés, emléktábla-avatás szolgálta – az akkori eseményekre való – méltóságos, méltóságteljes megemlékezést.
Mi is vezetett a népszavazáshoz? Az első világháború elvesztése, majd Trianon után sem értek véget az ország további megnyirbálására irányuló törekvések. Ausztria újabb területeket követelt magának, a Párizsban ülésező békekonferencia az osztrákok kívánságát mérsékelte ugyan, de a terület nagy részét Ausztriának ítélte.
Az Antant 1921. augusztusában elrendelte, hogy a hó végéig át kell adni Nyugat-Magyarországot Ausztriának. Ágfalvánál és Pinkafőnél a benyomuló osztrák csendőröket és vámosokat megtámadták az úgynevezett felkelők. A felkelők, akik főleg főiskolások voltak, augusztus 28-án, majd szeptember 8-án összecsaptak az osztrák fegyveresekkel Ágfalva térségében. Feltehetőleg erre emlékezve írta Gyula-diák Soproni dal című versét, melyből néhány sort idézek.
"Apáink forró vére folyt/ ez Istenadta rögre,/ de szolgasorba nem hajolt,/ s magyar maradt örökre. Mert rendületlen volt a kard,/ s bástya, és a lélek,/ Sopron csatáz, Sopron kitart,/ s véle győz az élet."
1921. október 11-13-án egyezmény született Velencében Magyarország és Ausztria között, hogy Sopron és környéke hovatartozását népszavazás döntse el. A nemzetközi rendfenntartó csapatok december 8-án érkeztek Sopronba, angol, olasz és francia katonák.
A népszavazás Sopronban és Brennbergbányán december 14-15-én, a környező nyolc községben: Ágfalva, Balf, Fertőboz, Fertőrákos, Harka, Kópháza, Cenk, Sopronbánfalva december 16-án volt.
Magyarország esetében ez volt az egyetlen hely, ahol a lakosság szabadon élhetett önrendelkezési jogával, maga dönthetett arról, hogy melyik országhoz kíván tartozni.
A népszavazás eredménye: Magyarországra szavazott 65,16 százalék, Ausztriára szavazott 34,84 százalék. Ezen belül Sopron város eredménye: Magyarországhoz tartozásra szavazott 72,25 százalék, Ausztriához tartozásra szavazott 27,75 százalék.
A népszavazásra ünnepélyesen és szervezetten vonultak fel a polgárok. Példa lehet előttünk ma is az akkori szavazópolgárok lelkesedése. A népszavazás eredményét nagykövetek tanácsa december 24-én jóváhagyta. 31-én az alábbi közleményt tették közzé: "A szövetséges tábornokok kifejezést adnak abbéli meggyőződésüknek, hogy a lakosságban, amelyet megismertek, és amely nagyrabecsülésüket kiérdemelte, a két nemzetiség találkozása nem lesz a gyűlölködésnek és az ellenségeskedésnek szülőforrása, hanem ellenkezőleg. Ez a körülmény arra fog szolgálni, hogy a két szomszédos nép a legszorosabb baráti kapcsolatokkal fűződjék egymáshoz, aminek folytán a két nemzet között a legjobb viszony, és egy áldásos barátság fejlődhetik ki." Aláírás: Szövetségközi Tábornoki Bizottság.
Az idő bebizonyította, hogy óhajuk teljesült. A két ország között sincs ebből eredő nézeteltérés. A magyar Országgyűlés az 1922. évi XXVIIII. számú törvénycikkel megengedte Sopron városának, hogy Civitas Fidelissima, azaz a leghűségesebb város felírással egészíthesse ki címerét.
1931-ben a 10. évfordulóra hűségkaput kapott a város – egyik jelképéhez – a tűztorony lábához. A hűségkapu nyitottsága jelkép. Mutatja a város befogadókészségét, kitárulkozását. Ma – a nehezebb időkben is – érdemes ezekre a napokra gondolnunk. Erőt, hitet kell hogy adjon nekünk az akkori – többségében német anyanyelvű – lakosság döntése, akik ebben az országban kívántak élni, boldogulni, akik már 1848-ban is támogatták forradalmunkat.
Köszönjük elődeinknek és az akkori polgármesternek Dr. Thurner Mihálynak, (Az elnök pohara kocogtatásával jelzi a hozzászólási idő lejártát.) hogy önbecsülést adtak a megtépázott nemzetnek. A következő generációk számára is példát mutattak. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
(16.10)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me