DR. SZEKERES IMRE

Full text search

DR. SZEKERES IMRE
DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Képviselőtársaim! Nyilván nem tisztünk eldönteni, hogy Szabó Iván volt pénzügyminiszterként, mai ellenzéki politikusként tudja-e azt, hogy Magyarországon mintegy kétezer olyan áruféleség és szolgáltatás van, amely döntő módon meghatározza az inflációs rátát, és egy-egy ilyen tényezőnek a súlya természetesen eltérő lehet, nem kötelességünk eldönteni. Nyilván, ha tudja, akkor le lehet egyfajta következtetést vonni, hogy ezt a tudását most nem használja, ha pedig nem tudja, akkor nyilván majd olvasni fog róla.
De itt a tények a lényegesek, nevezetesen, hogy 1995-ben – és ez tény – Magyarországon az infláció 28 százalék volt. Tény, hogy 1996-ban – legalábbis 11 hónap adatai alapján – 23 százalék körül alakul az inflációs ráta. Ezt mutatják az utóbbi hónapok adatai. Emlékeztetni szeretnék arra a nyilvánosságra került novemberi adatra, amely 20 százalékos november/november inflációs rátát mutat.
Tehát tény, hogy '95-ben 28 százalék, tény, hogy '96-ban 23 százalék, ebből pedig – és ennek a tendenciának a folytatásából, egy átgondolt politika mellett, amelyet ez a kormány folytat – reális a 18 százalék.
Tulajdonképpen az a kérdés, hogy érdeke-e az ellenzéknek, hogy valóban 18 százalék legyen Magyarországon az infláció, mit helyez előtérbe? A társadalom érdekét, vagy a saját politikai érdekeit?
Az infláció rendkívül érzékeny kérdés. Nagyon sok lélektani, politikai összetevőtől függ, és ha a magyar ellenzék nap mint nap azt hangsúlyozza, hogy nem reális a 18 százalékos infláció, ennek tényleg lesz hatása, és tényleg kedvezőtlenebb helyzet alakulhat.
Tessék, döntsék el, hogy mi a fontos önök számára: egy pillanatnyi politikai siker vagy az ország érdeke! Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me