AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt azzal szeretném kezdeni, hogy ön a 3446. számú interpellációjában föltette lényegében ezt a kérdéskört, vagy ennek a nagyon nagy részét. az arra adott választ a tisztelt Ház elfogadta. Az abban adott válaszban azonban világossá tettem a végén, hogy jelenleg úgy látjuk, hogy a független bíróságnak kell dönteni. Január 10-én lesz a következő tárgyalás. Azt is mondtam a válasz végén, hogy ezt közbülső tájékoztatásként kérem kezelni, amit akkor válaszoltam.
(14.30)
Tehát ebből következik, hogyha a bíróság döntött, akkor értelemszerűen a bíróság döntése után esetlegesen vissza kell arra térni, hogy a különböző szereplőknek milyen felelősségük van. Hát nyilván való, nekünk arra kell visszatérni, ahol állami szereplők vannak. Ha a bíróság döntése ilyet nem vet föl, akkor természetesen ezt nem kell megtenni.
Ami az alapkérdését illeti, itt ugye egy hitelviszonynak két oldalán vannak szereplők. Az egész E-hitel konstrukció arról szól, hogy aki a hitelt fölveszi, az legyen olyan, amiről beszél. Természetes magyar magánszemély, tehát azok, akik akarják a privatizációt elősegíteni. Arról természetesen nem lehet rendelkezni, hogy aki a hitelt adja, az is természetes magyar magánszemély legyen, mert hát a bankrendszer nem ilyenekből áll. Tehát minden előírás természetesen a hitelfelvevőre vonatkozik.
Ebből következőleg a bankokra nézve ilyen előírás nincsen. Legfeljebb az van, hogy olyan banknak lenni, aki úgy megköti a megfelelő szerződéseket a jegybankkal, tehát jogosult ilyen hitel nyújtására, de nyilván ott értelmetlen lenne mondjuk külföldi bankokat vagy egyáltalán nagybankokat kizárni ebből a folyamatból.
Ha viszont azok bankok, akkor a bankvilághoz hozzátartozik, hogy követeléseket lehet adni, venni, és ugye azt is szeretném aláhúzni, hogy itt hitelről van szó, ahol nem egyszerűen csak odáig tart a dolog, hogy aláírják a dolgot, hanem menet közben is ugye kellő biztosíték kell a banknak arra, hogy a hitel utáni törlesztést és kamatokat fizetni fogják. A továbbiakat a viszontválaszban fogom kifejteni.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me