DR. BAJA FERENC

Full text search

DR. BAJA FERENC
DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Tisztelt Képviselő Úr! Legelőször szeretném visszautasítani azokat az egyértelmű, politikai jellegű vádakat, amelyet minden tényalap nélkül a magyar parlamentben hangoztat. Szeretnék arra is rávilágítani, hogy mik ennek a vádnak az alapjai, személyes érintettségei is esetleg.
Most tehát a Záhonyi Vállalkozási Övezet valóban létrejött; egyébként a koordinációs bizottság pedig azért szűnt meg, mert a vállalkozási övezet nem egyedül Záhonyban lesz, hanem még nagyon sok helyen, amelyet az országos területfejlesztési koncepció fog rögzíteni önök által elfogadva.
Azért szűnt meg a koordinációs bizottság, mert a Záhony-övezet nem lesz egyedi. És azért szűnt meg, mert az önök által elfogadott területfejlesztési törvény szerint fog működni, nevezetesen, hogy a megyei fejlesztési tanács közreműködésével az Országos Területfejlesztési Tanács fogja koordinálni ezt a tevékenységet, nem a miniszter. Az a megyei fejlesztési tanács egyébként, amelynek elnöke Zilahi József, nem szocialista kötődésű.
Ebben az értelemben tehát abszolút kizárt az, hogy politikai motívumok játszottak volna közre abban, hogy a Záhonyi Vállalkozási Övezet koordinációs bizottsága megszűnt. Egész egyszerűen azon törvényi intézmények vették át szerepét, amelyet önök is megszavaztak.
A kijelöléshez kötődően annyit mindenképp szeretnék elmondani, hogy valóban, előzetesen 1994 márciusában az előző kormány indította el a vállalkozási övezetet, és valóban arról lett volna szó, hogy kisajátításokkal, telekkisajátításokkal indult volna el a vállalkozási övezet. Igen, a környezetvédelmi tárca, igen, én személyesen nem voltam hajlandó ahhoz asszisztálni, hogy az állami forrásokból kisajátításokra költsünk akkor, amikor egyébként más állami tartalékterületek rendelkezésre állnak az övezet számára.
Szilárd meggyőződésem, hogy a vállalkozói övezet tehát jogszerűen működik, és nagyon helyes, hogy így hoztuk létre. Felszólalását – sajnos – politikai felszólalásnak kell minősítsem. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártiak padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me