RÁCSKAY JENŐ

Full text search

RÁCSKAY JENŐ
RÁCSKAY JENŐ (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr!
Közismert, hogy Ausztria sok területen segíti Magyarország európai integrációs csatlakozását, amit már Vranitzky kancellár többször is megerősített.
A kancellári kijelentések szembekerülnek több osztrák politikus által hangoztatott véleménnyel is. Ezek a kijelentések már túlmutatnak azon, hogy egyszeri elszólásnak, belpolitikai hatásvadász gesztusnak értékeljék őket. Karl Stix burgerlandi tartományfőnök immár sokadszor formált olyan véleményt, most már maga mögött tudva más ausztriai tartományfőnököket is, amelyben kategorikusan ellenzi hazánk belátható időn belüli európai uniós tagságát. A tartományfőnök legutolsó kijelentésében egyenesen tartományi katasztrófát vetít elénk. Kijelentésében odáig elmegy, ami most már engem, mint Vas megyei országgyűlési képviselőt és a külügyi bizottság tagját is érinti, kilátásba helyezi, hogy fellép az ellen, hogy az 1998-as osztrák európai uniós elnöki periódus alatt megkezdődhessenek hazánk csatlakozási tárgyalásai.
(14.20)
Ez az új osztrák megközelítés már abban is jelentkezik, hogy fokozott, szinte már zaklató módon lépnek fel az osztrák hatóságok a határ túl oldalán a magyar beutazókkal szemben. Gyakoriak a műszaki okokra hivatkozó rendszámlevételek, egyéb ellenőrzések. Azt hiszem, ezeket már nem lehet csak a szigorú európai uniós szabványokkal magyarázni.
Kérdezem tehát államtitkár urat, hogyan értékeli ezeket az osztrák részről megfogalmazódó kijelentéseket? Milyen lépéseket kíván tenni a kormányzat az osztrák hatóságok túlzott szigorával szemben? Hosszú távon kihathat-e ez a véleményeltérés a határmenti regionális együttműködésre, a CBC-Phare programban érintett fejlesztésekre. Államtitkár úr, várom válaszát. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me