DEUTSCH TAMÁS

Full text search

DEUTSCH TAMÁS
DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! A Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőcsoportja a nemzeti hírügynökségről szóló törvényjavaslat zárószavazásakor a kialakult felemás helyzetre való tekintettel tartózkodott.
A nyár végén nagyon biztató hétpárti konzultációk kezdődtek el az úgynevezett média-törvényhozási feltételek utolsó, igen fontos törvényhozási tárgyát képező törvényjavaslat előkészítése ügyében, az úgynevezett MTI-törvény, a nemzeti hírügynökségről szóló törvényjavaslat kapcsán.
Ezek a konzultációk a lehetséges hétpárti megállapodás kialakítása előtt megszakadtak. A kormány az akkori készültségi foknak megfelelően egy, a pártok mindegyike által nem támogatott javaslatot nyújtott be a parlament elé.
A parlamenti vita során a kulturális bizottság hétpárti média-albizottságában sikerült kialakítani egy olyan teljes körű megállapodást, amely megállapodás azonban a legnagyobb koalíciós párt támogatását egy nagyon fontos kérdésben, a törvény által szabályozott kinevezési rend kérdésében nem nyerte el.
Ezért került sor arra, hogy az elmúlt héten, ezen a héten kedden a házbizottságban közösen úgy döntöttek a frakciók, hogy elhalasztják a módosító javaslatról való szavazást is a mai napra, azaz csütörtökre.
A tegnapi nap során sikerült egy olyan részmegállapodást kialakítani, amely következtében a törvény által szabályozott kinevezési rendben nem sikerült újjáépíteni a korábbi egyetértést, ugyanakkor belekerült a törvénybe az a szabály, hogy mindaddig, amíg a Magyar Távirati Iroda élére egy, a törvény által szabályozott pályázati eljárás végeredményeként az új vezérigazgató kinevezése nem történik meg, addig hatályban van a '90-es kinevezési törvény, ezt a kinevezési törvényt azonban csak egy négyötödös, 80 százalékos klauzulával, az esetleges alkalmazásakor a jelölt bizottsági meghallgatásakor a bizottság tagjainak, a kulturális bizottság tagjainak négyötödös támogatásakor lehet használni.
Úgy ítélem meg, hogy sajnos elszalasztott a parlament egy olyan lehetőséget, hogy az ellenzéki pártok döntő többségének vagy talán mindegyik ellenzéki pártnak a támogatásával lehessen ezt a törvényjavaslatot elfogadni. Sokat javult ez a törvényjavaslat az ellenzéki frakciók módosító indítványainak is az elfogadására, a legfontosabb kérdésben azonban nem sikerült a teljes körű megállapodást kialakítani.
Ennek volt köszönhető az, hogy valamennyi ellenzéki párt, így a Fidesz-Magyar Polgári Párt is tartózkodott a végszavazásnál. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me