DR. GÁSPÁR MIKLÓS

Full text search

DR. GÁSPÁR MIKLÓS
DR. GÁSPÁR MIKLÓS (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Távirati Irodáról szóló törvényjavaslat szavazásánál a Kereszténydemokrata Néppárt tartózkodott.
1996. június 30-a óta az Országgyűlés az alkotmányos mulasztás állapotában van. Hiszen az Alkotmánybíróság határozata értelmében eddig az időpontig kellett volna törvényt alkotni a Magyar Távirati Iroda felügyeletéről, illetve a Magyar Távirati Iroda vezetőjének a kinevezéséről. E törvényt a kormányzat késedelmes előterjesztése miatt az Országgyűlés csak most tudta megalkotni.
Az Alkotmánybíróság fontos kritériumokat szabott meg arra vonatkozóan, hogy milyen legyen ez a törvény. Ennek lényege, hogy az Országgyűlés az állampolgárok tájékozódásához való jogának érvényesülése érdekében olyan törvényt köteles alkotni, amely anyagi, eljárási és szervezeti intézkedésekkel biztosítja azt, hogy az erre szolgáló intézmények, így a Magyar Távirati Iroda teljes körű, kiegyensúlyozott arányú és valósághű tájékoztatást adjon.
Sajnos a kormány által előterjesztett javaslat a két legalapvetőbb szempont miatt nem felel meg maradéktalanul az Alkotmánybíróság által felállított kritériumoknak. E két legalapvetőbb szempont az, hogy nincsenek maradéktalanul biztosítva a Magyar Távirati Iroda politikai függetlenségének a garanciái, és nincsenek maradéktalanul biztosítva a Magyar Távirati Iroda pénzügyi, anyagi függetlenségének a garanciái. Mindezek alapján a Kereszténydemokrata Néppárt a szavazásnál tartózkodott. Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me