DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Demokrata Fórum tartózkodott a törvényjavaslat végszavazásánál.
Tartózkodott azért, mert a kormányzó pártok – s nevezetesen a legnagyobb kormányzó párt – ismét megszegte az adott szavát. Nyilvánvalóan nem először történt ez, vannak akik ebből már sportot űznek, számunkra azonban ez az eljárás elfogadhatatlan.
El kell gondolkozni azon, hogy a további esetekben politikai egyeztetést érdemes-e tartani fontos törvényjavaslatok esetén vagy sem. Nem érdemes, igen tisztelt képviselőtársaim, mert hogyha a Magyar Szocialista Párt frakciója olyan személyt küld el a politikai egyeztetésre, aki igent mond, ezt követően számtalan módosító javaslatot az ellenzéki képviselők visszavonnak, s a kulturális bizottság által egy összefoglalt módosító csomag kerül benyújtásra – amelyet a pártok támogatnak –, és utólag ezt mégis egyesek a Szocialista Pártból kifogásolják, ennek következtében meggyőzik a pártokat, hogy az adott szót nem érdemes betartani, én úgy gondolom, csak tartózkodással lehetett jelezni azt a rosszallást, hogy ez a politikai felfogás tőlünk távol áll.
Önökhöz, úgy látszik, ez nagyon közel áll. Ezért nagyon visszatetsző boldog, békés karácsonyi ünnepeket kívánni akkor, amikor a kormányzó pártok tudták, hogy nem fogják tartani az adott szavukat.
Sajnos, egy nagyon rossz törvény született, hisz a kinevezésnek az a módja, ami jelenleg elfogadásra került, nyílt kormányzati beavatkozást tesz lehetővé a független nemzeti hírügynökség életében. Ez nyilvánvalóan ellentétben áll az Alkotmánybíróság által megállapítottakkal.
Akkor, hogyha a miniszterelnök fog majd választani, hogy neki ki a tetsző személy, aki a független hírügynökséget vezeti, akkor ennek a személynek a függetlensége, a pártatlansága megkérdőjelezhető. Nyilvánvalóan ez következik abból is, hogy nem fogadták el a tanácsadó testület kinevezési jogát, mert a kormánypártok – és közöttük néven nevezve a Magyar Szocialista Párt – egyértelműen a választások előtt, 1998-ban a független hírügynökséget kormányzati befolyás alá akarja vonni.
Ehhez sajnos, támogatást nem lehet adni, és reméljük, a választópolgárok sem fognak ehhez támogatást adni. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalról.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me