DR. HACK PÉTER

Full text search

DR. HACK PÉTER
DR. HACK PÉTER az alkotmány- és igazságügyi bizottság elnöke: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mindenekelőtt megköszönöm a Ház türelmét, és szeretném jelezni, hogy erre a helyzetre azért került sor, mert a Házszabálytól eltérve pár órával ezelőtt döntöttünk a módosító indítványokról, és így nem volt a szokásos egy hét a kérdés alaposabb megvitatására.
Az alkotmányügyi bizottság már az előkészítés során vitatott egy problémát, amely probléma az elfogadott egységes javaslat 11. §-át érinti. A bizottság ülésein ebben a kérdésben korábban állást foglalt. Ezt az állásfoglalását a 3. kiegészítő ajánlás, amely a 2505/27-es számú kiegészítő ajánlás 6. pontjában rögzítette, tehát ennek a 3. kiegészítő ajánlásnak a 6. pontjára tett a bizottság egy olyan javaslatot a 11. § szövegére, amely – úgy ítélte meg a bizottsági vitán –, hogy az alkotmánnyal összhangban lévő javaslat.
Ezzel a javaslattal szemben az Országgyűlés egy más indítványt fogadott el, amely a bizottsági ülés korábbi vitája és a mostani vita alapján is alkotmányos aggályokat vet fel, ezért a bizottságunk azt kéri, hogy a 3. kiegészítő ajánlás 6. pontjában szereplő javaslatot fogadja el az Országgyűlés módosító javaslatként. Ezzel a formával kerüljön kihirdetésre a privatizációs törvény módosítása. A két indítvány között annyi a különbség, hogy az (5) bekezdés elfogadott szövege nélkül javasoljuk elfogadni a 11. §-t.
A bizottsági ülésen elhangzott az, hogyha változatlan formában kerülne elfogadásra a törvény, akkor ez alkotmánybírósági indítványokat indukálna. Volt olyan képviselőcsoport, amely jelezte, hogy a változatlan szöveg esetén Alkotmánybírósághoz fordul.
A bizottság 12 igen szavazattal, 2 nem és 7 tartózkodással indítványozza azt, hogy a 3. kiegészítő ajánlás 6. pontjának megfelelő szövegű indítványt a záróvitában vitassa meg az Országgyűlés, és ezt fogadja el, és ennek elfogadása után az egész törvényjavaslatról történjen döntés. Köszönöm szépen a türelmüket. (Taps az egész ülésteremben.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me