DR. OROSZ SÁNDOR

Full text search

DR. OROSZ SÁNDOR
DR. OROSZ SÁNDOR, a mezőgazdasági bizottság elnöke: Köszönöm a szót, elnök úr. Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Országgyűlés!
Az adott vita kapcsán olyan kérdésekre kellene választ adni, hogy ki, mit is ért szövetkezet alatt.
(14.40)
Úgy gondolom, erre ennek a kifejtésére itt és most lehetőség nincsen. Ugyanakkor fel szeretném hívni valamennyi jelen lévő figyelmét arra, hogy ebben az országban a kárpótlással földhöz jutott emberek csoportja, újra szövetkezett emberek csoportja, vagy olyan emberek csoportjai, akik különböző társaságokat alakítottak a mezőgazdasági termelés céljából, ezek megszerveztek immáron két olyan szövetkezetet, amely szövetkezeteik megszervezése előtt megkérdezték a parlamenti pártok vezető képviselőit, vezetőit, hogy hogyan is viszonyulnak ehhez a kérdéshez. Mindegyikük kedvező választ kapott, támogatásáról biztosította őket a politika. Megalakultak, cégbejegyzés is történt már, tehát olyan szervezetek, amelyeknek a lehetőségeiről van szó. Ez lenne az egyik megjegyzésem.
A másik megjegyzésem ahhoz az alkotmányossági aggályhoz szól, amit az alkotmányügyi bizottság itt fennforogni lát. Nyilván emögött az van, hogy a versenyszféra egy szereplőjét nem lehet alkotmányosan olyan támogatásban részesíteni, ami számára indokolatlan versenyelőnyt biztosít. Ugyanakkor teljesen nyilvánvaló mindenki számára, hogy a szövetkezet kifelé tényleg versenyhelyzetben van – no, nem az, aki meg fogja kapni adott esetben a kormánydöntésnek megfelelően ezeket az élelmiszer-feldolgozó üzemeket, tehát nem azok, akik most a termelők, hanem versenyhelyzetben fog dolgozni továbbra is ez az élelmiszer-feldolgozó. Viszont ha szövetkezeti alapon kerül sor a privatizációjára, akkor lehetőséget teremt egy nagyon fontos szövetkezeti szempont, például a térség termelői, gazdasági stabilitásának a megteremtésére. Ezt tudná az a privatizációs technika, aminek alkotmányossági aggályból való kivételét indítványozza az alkotmányügyi bizottság.
Úgy gondolom, hogy nem az adófizető polgárok pénzének kótyavetyéje, ha az ország meghatározott térségeiben a termelők biztonságba kerülnek és én úgy tudom, hogy – legalábbis szavakban – a parlamenti pártok emellett kötelezték el magukat. Úgy gondolom, hogy az alkotmányügyi bizottság javaslatának az elfogadása rossz üzenet volna Borsod, Békés, Szabolcs, Győr, Tolna, Veszprém, Komárom, Vas, Baranya, Somogy, Fejér meghatározó térségei termelői számára. Éppen ezért indítványozom, hogy az alkotmányügyi bizottság javaslatát ne támogassa az Országgyűlés. Megköszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me