DR. RASKÓ GYÖRGY

Full text search

DR. RASKÓ GYÖRGY
DR. RASKÓ GYÖRGY (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én csak a közgazdasági részével szeretnék foglalkozni ezen módosító indítványnak. Itt arról van szó, hogy jól működő, állami tulajdonban lévő élelmiszer-ipari vállalatokat adnának át szövetkezeti oszthatatlan vagyonba, ezzel aláírnák ezeknek a vállalatoknak a halálos ítéletét. Ugyanis kérdezem én – mindegyik cégnek többszáz millió forint tőkeemelésre van szüksége, a Gemenc Gabonának legalább 5-600 millióra, a Ringa Húsipari Rt.-nek mintegy 400 millió forint készpénzben történő tőkeemelésre van szüksége. Amennyiben szövetkezetnek adják át ezt a vagyont, kérdezem én, ki lesz az az épeszű befektető, aki oda beteszi ezt a 400 milliót és cserébe kap egy szavazatot mint egy tagja ennek a szövetkezetnek?
Én azt hiszem, hogy ez a megoldás nem szolgálja a termelőknek az érdekeit. A termelőknek az érdekeit az szolgálja, hogyha ezek a részvénytársaságok jól működnek, fizetőképesek és a piaci kereslet-kínálatnak megfelelő árat fizetik a termelőknek. Ha önök úgy gondolják, hogy ez után ez a szövetkezet tulajdonába került élelmiszer-ipari vállalat a piaci árnál magasabb felvásárlási árakat fog fizetni, akkor súlyosan tévednek. Mert ha ezt teszi, akkor fél éven vagy egy éven belül fog tönkremenni. Tehát ebből semmiféle külön ilyen előny nem származik, ugyanakkor óriási hátrány az által, hogy a tőke, a befektetők számára érdektelenné válik az így szövetkezeti tulajdonba került feldolgozó üzem.
Én azt hiszem, hogy nem ez a megoldás, hogy a termelőknek megfelelő érdekeltséget biztosítsunk az élelmiszeripar feldolgozó és kereskedelmi fázisában. Emiatt tehát kifejezetten közgazdasági okokból kérem önöket arra, hogy most az alkotmányügyi bizottság módosító indítványára igennel szavazzanak. Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me