TARDOS MÁRTON

Full text search

TARDOS MÁRTON
TARDOS MÁRTON, a gazdasági bizottság elnöke: Igen tisztelt Képviselőtársaim! A gazdasági bizottság elnökeként szeretnék most ehhez a vitához hozzászólni.
A gazdasági bizottság a törvényjavaslat módosítására vonatkozó javaslatot és az ahhoz kapcsolódó módosító javaslatokat részletesen megtárgyalta. Való igaz, hogy az 5. §-ban, az alkotmányügyi bizottság által most visszavonásra javasolt tételben nem foglalt pozitív módon állást és nem is foglalhatott. Gondolják meg, hogy az alkotmányunk kimondja, hogy a különböző tulajdonviszonyokban lévő gazdasági egységeket azonos módon kell a törvénynek megítélni, és minden gazdaság szervnek. Ennek alapján nem lehet a szövetkezeteknek meghatározott előnyt biztosítani.
Véleményem szerint elfogadható lett volna az a módosító javaslat, ami az önkormányzatoknak nyújtott kedvező lehetőséget, és ezt a javaslatot a bizottság többségében támogatta is. A jelenlegi körülmények között, mikor a szavazás már megtörtént, én nem látok másra lehetőséget, mint hogy az 5. § nélkül fogadjuk el.
Ehhez még egy mondanivalóm van. A bizottsági vitában egyértelműen meghatározódott – és ez a kormány jelen lévő képviselőinek a támogatását is élvezte –, hogy az általunk előterjesztett, tehát Bauer-Dornbach-Tardos néven szereplő törvényjavaslathoz kapcsolódó módosító javaslatokkal nem lehet az egész privatizációs törvényrendszert alapjában átalakítani, és szükség van néhány fontos kérdésben ennek a kérdésnek az újratárgyalására. Ennek kapcsán javaslom, hogy a parlament mindazokat a kérdéseket, amelyek itt problémát jelentenek, az év elején vitassa meg, módosítsa. Ennek kapcsán az itt felmerült és most meg nem oldott problémák is napirendre kerülnek.
Van még egy záró megjegyzésem is. Az ingyenes átadást a törvény ma is lehetővé teszi, nagyon speciális feltételek mellett. Ezek mellett a speciális feltételek mellett mindazokban a kérdésekben, de nem egy tulajdonosi csoportnak kiemelten, hanem minden tulajdonosi csoport részére lehetőség van arra, hogy egy nulla értékű vagy egy negatív értékű vagyon ingyenesen, vagy névleges érték mellett átláthatóvá váljon. Ilyen módon mindazok a kérdések, amelyekről itt szó van, a mai törvényes viszonyok mögött is, tehát a törvény módosítása nélkül is, racionálisan kezelhető.
Ennek alapján nyugodtan állíthatom, ha ma az 5. § nélkül fogadjuk el ezt a törvényt, nem történik senki számára olyan kár, amely igazi zavart okozna akár az egész gazdaság életében, akár egy konkrét gazdaság életében is. Ennek alapján javaslom az alkotmányos problémák elkerülését, a kritikák lehetőségének a lezárását ebben az ügyben és az alkotmányügyi bizottság javaslatának az elfogadását. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me