ELNÖK (dr. Kóródi Mária)

Full text search

ELNÖK (dr. Kóródi Mária)
ELNÖK (dr. Kóródi Mária): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Az MDF képviselőcsoportja indítványozta, hogy az Országgyűlés külön szavazzon a kormány által támogatott 12. sorszámú javaslatról. Most tehát a jegyző úr által ismertetett javaslatokról határozunk, a 12. pont kivételével. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a támogatott módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a támogatott módosító javaslatokat 264 igen szavazattal, 21 ellenszavazattal, 16 tartózkodás mellett elfogadta.
Most azokról a módosító javaslatokról határozunk az ajánlás sorrendjében, amelyekről a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet.
Az ajánlás 8. pontjában Sepsey Tamás és Balsai István a törvényjavaslat 8. § (3) bekezdésének kiegészítését javasolják.
(22.00)
Indítványuk szerint a bíróság elnöke bírónak nem javasolhat olyan személyt, akit a bírói tanács nem támogat. Frakciókérésre szavaz az Országgyűlés. Kérdezem, hogy elfogadják-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 77 igen szavazattal, 216 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 9. pontjában Sepsey Tamás és Balsai István a törvényjavaslat 9. § (4) bekezdésének kiegészítését javasolják. Javaslatuk szerint az Igazságszolgáltatási Tanács bírónak nem javasolhat olyan személyt, akit a Bírói Tanács nem támogat. Frakciókérésre szavaz az Országgyűlés. Kérdezem, elfogadják-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 75 igen szavazattal, 214 nem szavazattal, 7 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 12. pontjában Hack Péter a törvényjavaslat 14. § (3) bekezdésének módosításával meghatározza, hogy az Igazságszolgáltatási Tanács mely ügyekben jelöli ki az eljáró bírákat. Az előterjesztést az alkotmányügyi bizottság is támogatja. A Magyar Demokrata Fórum kérésére külön határoz az Országgyűlés. Kérem, szavazzanak. (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 215 igen szavazattal, 73 nem szavazattal, 11 tartózkodás mellett elfogadta.
Az ajánlás 20. pontjában Sepsey Tamás és Balsai István a törvényjavaslat 24. § (5) bekezdésének elhagyását kezdeményezik. Az alaprendelkezés meghatározza, hogy az Igazságszolgáltatási Tanács mely összeférhetetlenségi esetekben adhat felmentést. Frakciókérésre szavaz az Országgyűlés. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 76 igen szavazattal, 214 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 22. pontban Sepsey Tamás és Balsai István a törvényjavaslat 50. § (1) bekezdésének módosítását javasolják. Indítványuk szerint a határozatlan időre kinevezett bíró tevékenységét 6 évenként kell értékelni. Frakciókérésre szavaz az Országgyűlés. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 67 igen szavazattal, 221 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 24. pontban Sepsey Tamás és Balsai István a törvényjavaslat 53. § (2) bekezdése a) pontjának elhagyását indítványozzák. Indítványuk szerint a bírók munkájának értékelése során szükségtelen a kiválóan alkalmas fokozat. Az alkotmányügyi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 71 igen szavazattal, 221 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 26. pontban Sepsey Tamás és Balsai István a törvényjavaslat 54. § (2) bekezdése b) pontjának módosítását javasolja.
Lényege: ha a bírót egészségügyi okból szólítja fel a bíróság elnöke a lemondásra, és a bíró nem mond le, el kell végeztetni a pályaalkalmassági vizsgálatot. Ennek költségeit a bírók viselik. Az alkotmányügyi bizottság támogatja. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak. (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 79 igen szavazattal, 165 nem szavazattal, 54 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 33. pontban Sepsey Tamás és Balsai István a törvényjavaslat 60. §-át új bekezdéssel javasolják kiegészíteni. Ebben meghatározzák azokat az eseteket, amikor a bírót felmentési idő nem illeti meg. Frakciókérésre szavaz az Országgyűlés. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 47 igen szavazattal, 223 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 44/1. pontban az alkotmányügyi bizottság a törvényjavaslat 110. § (2) bekezdése második mondata módosítását kezdeményezi. Ebben a bírák nyelvpótlékát a duplájára kívánja felemelni. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 125 igen szavazattal, 154 nem szavazattal, 14 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 44/2. pontban az alkotmányügyi bizottság a törvényjavaslat 112. § (1) bekezdését kívánja módosítani. Javaslatuk szerint a bíró külön juttatásként minden naptári évben ne egy-, hanem kéthavi illetményre legyen jogosult. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 124 igen szavazattal, 156 nem szavazattal, 7 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Tisztelt Országgyűlés! Határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem, hogy van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyről kellett volna, de nem szavazott az Országgyűlés. (Senki nem jelentkezik.) Ilyen jelzés nem érkezett. Tisztelt Országgyűlés! A zárószavazásra várhatóan jövő heti ülésünkön kerül sor.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me