ELNÖK (dr. Kóródi Mária)

Full text search

ELNÖK (dr. Kóródi Mária)
ELNÖK (dr. Kóródi Mária): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Most tehát a jegyző úr által ismertetett javaslatokról határozunk. Kétharmados szavazásra kerül sor.
Tisztelt Országgyűlés! Kérdezem, hogy elfogadják-e a támogatott módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a támogatott módosító javaslatokat 260 igen szavazattal, 16 nem szavazattal, 15 tartózkodás mellett elfogadta.
Most azokról a módosító javaslatokról határozunk az ajánlás sorrendjében, amelyeket az előterjesztő nem támogatott, illetőleg a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk.
Az ajánlás 5. pontjában Sepsey Tamás és Balsai István a törvényjavaslat 7. §-ának kiegészítését javasolják, mely szerint a bíróság jogerős határozata mindenkire kötelező. Frakciókérésre szavaz az Országgyűlés. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 55 igen szavazattal, 215 nem szavazattal, 19 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 11. pontban Sepsey Tamás és Balsai István a törvényjavaslat 17. §-ának módosítását javasolják. Indítványuk szerint a Legfelsőbb Bíróság helyett a kúria, az egyes megyei, fővárosi bíróságok helyett pedig a törvényszék elnevezés legyen a normaszövegben. Az alkotmányügyi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 71 igen szavazattal, 217 nem szavazattal, 7 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 21. pontjában Sepsey Tamás és Balsai István a törvényjavaslat 28. §-a (1) bekezdése kiegészítését javasolják. Indítványukban azt kezdeményezik, hogy a bírósági jogalkalmazás egységesítése jogértelmezés útján a Legfelsőbb Bíróság feladata legyen. Frakciókérésre szavaz az Országgyűlés. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 68 igen szavazattal, 225 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.
(21.40)
Az ajánlás 22. pontjában Sepsey Tamás és Balsai István a törvényjavaslat 30. §-ának módosítását kezdeményezi. Az alaprendelkezés felsorolja a jogegységi eljárásra vonatkozó szabályokat. Frakciókérésre szavaz az Országgyűlés. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 68 igen szavazattal, 227 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 29. pontban Sepsey Tamás és Balsai István a törvényjavaslat 35. §-a (1) bekezdésének kiegészítését kezdeményezi. Ebben azt javasolják, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács a Legfelsőbb Bíróság felett is felügyeletet gyakoroljon. Az alkotmányügyi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés 68 igen szavazattal, 227 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett nem fogadta el a módosító javaslatot.
A 30. pontban Sepsey Tamás és Balsai István a törvényjavaslat 36. §-a (1) bekezdésének módosítását kezdeményezik, amely az Országos Igazságszolgáltatási Tanács szervezetére vonatkozó rendelkezést tartalmaz. Az alkotmányügyi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés 72 igen szavazattal, 227 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.
A 32. pontban Sepsey Tamás és Balsai István a törvényjavaslat 36. §-a (2) bekezdésének módosításában azt javasolják, hogy az Igazságszolgáltatási Tanács tagja ne öt-, hanem legalább tízéves bírói gyakorlattal rendelkezzen. Az alkotmányügyi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 76 igen szavazattal, 218 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 39. pontban Sepsey Tamás és Balsai István a törvényjavaslat 41. §-a (2) bekezdése c) pontjának módosítását javasolják. Indítványukban tételesen felsorolják, hogy az Igazságszolgáltatási Tanács mely kollégiumi vezetőt nevezi ki, illetve menti fel. Az alkotmányügyi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 74 igen szavazattal, 223 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 41. pontjában Sepsey Tamás és Balsai István a törvényjavaslat 42. §-a (1) bekezdése a) pontjának módosítását kezdeményezik. Indítványukban azt kezdeményezik, hogy az Igazságszolgáltatási Tanács a bírósági elnökök igazgatási tevékenységének felügyelete során ne rendelhesse el bizonyos ügyek soron kívüli intézését. Frakciókérésre szavaz az Országgyűlés. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 71 igen szavazattal, 224 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 48. pontjában Sepsey Tamás és Balsai István a törvényjavaslat 73. §-a (2) bekezdésének módosítását javasolják. Indítványuk szerint a bírói testület többségi javaslata hiányában a kinevező nem fogadhat el pályázatot. Frakciókérésre szavaz az Országgyűlés. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 71 igen szavazattal, 221 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Tisztelt Országgyűlés! Határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem, van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyről kellett volna, de nem szavazott az Országgyűlés. (Senki sem jelentkezik.) Jelzés nincs, a zárószavazásra a jövő heti ülésünkön kerül sor.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me