DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A tisztelt Ház ez év április 29-én fogadta el a határőrizetről és a határőrségről szóló törvényt, amely ez év október 1-jén lép hatályba. A törvény vitáját követő április 22-i zárszavában a miniszter úr tisztelt képviselőtársaimat tájékoztatta, hogy a Belügyminisztérium a törvény vitájával párhuzamosan, a honvédelmi törvény előírásaival összhangban az Országgyűlés honvédelmi bizottságának bemutatta azt a kormányelőterjesztés-tervezetet, amely a határőrség fejlesztési koncepcióját tartalmazta.
A tervezettel kapcsolatos országgyűlési bizottsági vitában a felvetődött észrevételek és javaslatok arra indították a Belügyminisztériumot, hogy a határőrség fejlesztésének tervezett koncepcióját a határőrizeti törvény megalkotása előtt ne terjessze a kormány elé.
Tettük ezt azért, mert egyetértettünk azokkal a képviselői véleményekkel, melyek szerint a határőrség fejlesztésének egyértelműen meg kell felelnie valamennyi, a törvényben meghatározott szervezeti és működési elvnek, az ehhez igazodó személyi és dologi feltételeknek. A határőrizeti törvény elfogadását követően ismételten átgondoltuk a határőrség fejlesztési koncepcióját, ezen belül a hivatásos állományra való átállással, az euro-atlanti követelményben megfogalmazottaknak megfeleléssel kapcsolatos kérdéseket, és azokat újra bemutattuk a parlament illetékes bizottságának.
Mindezeket figyelembe véve terjesztettük a kormány elé a javaslatunkat, amelyeket a kormány 2141/97. (V. 30.) számú határozatával elfogadott. Ezután benyújtotta a tisztelt képviselőtársaim előtt lévő országgyűlési határozati javaslatot, amely a honvédelmi törvény e rendelkezésének megfelelően biztosítja, hogy az Országgyűlés határozza meg a határőrség - amely kettős rendeltetése alapján a fegyveres erők része is - szervezetének fejlesztési irányait.
Az országgyűlési határozati javaslat tervezetében kifejeződik az a követelmény, miszerint a határőrség technikai felszereltségét, szervezetét az ország fegyveres védelmi tervében meghatározottakkal összhangban úgy kell kialakítani, hogy kellő alapot nyújtson a határrendészeti feladatok végrehajtására, különös tekintettel az Európai Unióhoz történő csatlakozásunk vállalt, az úgynevezett harmadik országgal szembeni kötelezettségeknek, ideértve a határrendészeti rendeltetésű, megfelelő mobilitással rendelkező egységekkel szemben támasztott követelményeket is.
A határőrség átalakítása kormányhatározat alapján már 1989-ben megkezdődött, és azóta folyamatos, összhangban a magyarországi társadalmi változásokkal és az Európában körülöttünk lezajlott eseményekkel. Ennek során először a határátkelőhelyeken, majd a zöldhatárt őrző kirendeltségeknél hivatásos határőrök váltották fel a sorkatonákat. Az átalakításnak ez a része 1995 végére befejeződött. Az elmúlt évek alatt annyi tapasztalat gyűlt össze, hogy ma már nyugodtan mondhatjuk, az akkori döntés helyes volt, és a hivatásos határőrizetre való áttérés beváltotta a hozzá fűzött reményeket.
Erre jó példa a néhány napja Beremend közelében, a horvát határon történt esemény, amikor fegyveres banditák tüzet nyitottak a határőrökre. Ebben az esetben a hivatásos járőr pontosan a nemzetközi egyezményekben és a szabályzatban előírtak szerint cselekedett. Nem jó belegondolni, mi történt volna ha egy kilenc hónapra behívott fiatal a rövid szolgálati időnek megfelelő kiképzés után és tapasztalat nélkül keveredik egy ilyen helyzetbe. Ez az eset is azt példázza, hogy nekünk tapasztalt, a feladatokat jól ismerő, hivatásos határőrökre van szükségünk.
A határvadász századokat 1993-ban szintén kormányhatározat alapján hozták létre, elsősorban határvédelmi feladatok ellátására. Időközben az erős migráció, a fokozódó embercsempészet, a határmenti feketegazdaság megfékezése és a növekvő határforgalom szükségessé tette, hogy biztosítási, zárási, forgalomirányítási feladatok ellátására is bevonják őket. Ma az államhatáron nincs olyan nap, hogy ne lenne szükség a határőrizetben a határvadászokból létrehozott riadócsoportok alkalmazására.
A sajtóból sokan emlékezhetnek a hónap elején Győr-Vámosszabadi határátkelőhelyen tiltott határátlépést megkísérlő negyvenegy külföldi állampolgár elfogására. Ehhez az akcióhoz a határvadászokra volt szükség, akik lezárták az átkelőhely mellett az államhatárt, felkutatták a fás-bokros területen elbújt személyeket. A határvadász századok tehát megállták és megállják a helyüket. Külön meg kell említenünk 1995 nyarán és őszén a Baranya háromszögben a déli határ megerősítését, amikor tíz határvadász század őrizte a határmenti lakosság biztonságát.
A sorállományú határvadászok tevékenysége azonban a határőrség egy korszakához kötődik. Ez a korszak a határőrségi törvény életbelépésével lezárul, és egy új időszak kezdődik a határőrség életében. Ennek az új korszaknak két fő jellemzője lesz.
Az egyik az, hogy a határőrség a törvénnyel olyan jogköröket kapott, mint például az igazoltatás, előállítás különböző esetei, a helyszíni bírságolás a határátkelőhelyeken, a nyomozati jogkör, amely ellátáshoz felkészült hivatásos állomány szükséges. Ilyen feladatokat éppúgy nem lehet egy kilenc hónapra behívott sorkatonára bízni, mint ahogy a rendőrségnél sem szolgálnak sorállományúak.
A másik fő jellemző, hogy a határőrségnél olyan fejlesztési irányt kell meghatározni, amelynek végén a testület szervezetében, működésében tagjai felkészültségét és technikai felszereltségét tekintve teljes mértékben meg kell, hogy feleljen az Európai Unió követelményeinek. Amikor hazánk majd csatlakozik az unióhoz, a határőrségnek is kapcsolódnia kell az unió határőrizeti, bűnüldözési információs rendszereihez, és tudnia kell zökkenőmentesen együttműködni ezekkel a szervezetekkel.
Az Európai Unió igen nagy jelentőséget tulajdonít a külső határok őrizetének, mert a napjainkra jellemző nagy kelet-nyugat irányú migráció végcélja valójában Nyugat-Európa. Ez ma az egyik legkomolyabb probléma kontinensünkön. Ezért is foglalkozott a csatlakozási kérdőíven számos kérdés azzal, hogyan is képzeljük el a külső határaink őrizetét a létszám, szervezet, módszerek, alkalmazott technika tekintetében. A kérdésekre adott válaszokkal Magyarország gyakorlatilag elkötelezte magát egy eurokonform határőrizeti szervezet kialakítására, és a külső határok megbízható őrizete mellett.
Mivel Magyarország sajátos földrajzi helyzete miatt a külső határ hatékony őrzése mellett kisebb mértékű szűrésre a nyugati határon továbbra is szükség lesz, ehhez is alkalmazkodni kell a határőrségnek. Mindehhez további szervezeti átalakítás szükséges, és nagyon fontos a képzési feltételek javítása, hiszen, ahogy nem születünk katonának, úgy határőrnek sem.
Ahhoz pedig, hogy a határőrök megtanulják a jogszerű tevékenységet, beszéljenek nyelveket - hiszen ők találkoznak először a külföldi állampolgárral -, megfelelő tanintézeti háttér szükséges.
Fontos feladat a technikai ellátottság fejlesztése is, amely az elmúlt években is folyamatos volt, még ha gazdasági lehetőségeink a szükségesnél lassúbb ütemet engedtek is meg.
Valószínű, hogy ezekre a követelményekre a határőrségi törvény tárgyalását megelőző hétpárti egyeztetés során valamennyi parlamenti párt gondolt. Ezért is hangzott el számos észrevétel arról, hogy milyenek legyenek a határőrség feladatai, milyen legyen majd a csatlakozás után a határok őrizete, milyen technikai eszközökkel rendelkezzenek a határőrök.
A kormány szándéka az, hogy a határőrség további átalakítása szigorúan az alkotmány előírásaihoz és a várható követelményekhez igazodjon a testület kettős rendeltetésének figyelembevételével. Ezért szerepelnek a határozati javaslatban most csak a szervezeti változásokkal kapcsolatos kérdések.
A későbbiekben készül majd el az országvédelmi terv, amely pontosan megszabja majd a határőrség katonai védelmi feladatait is. Ekkor dől el az a kérdés, hogy a határvadász századok feladata lesz-e az, hogy elsőként szembeszálljanak az esetleges ellenséggel, vagy ezt a feladatot a Magyar Honvédség a határra felvonuló csapatai látják el, és a határvadászokra a felvezetési, biztosítási, lakosságmentési feladatok hárulnak.
Ennek a döntésnek a függvényében lesz célszerű majd meghatározni azt is, hogy a határvadász századok milyen fegyverekkel és technikai eszközökkel rendelkezzenek.
(23.20)
Tisztelt Képviselőtársaim! A határőrség működéséhez elengedhetetlen a végrehajtásban alkalmazott új ismerethalmaz is, amely a hivatásos állomány alkalmazását teszi szükségessé. Vajon elvárhatjuk-e egy kilenc hónapra behívott sorkatonától, hogy a több törvényben és jogszabályban szabályozott tevékenységet jogszerűen végezze, legalább valamennyire beszéljen a szomszéd ország nyelvén, és tudjon bánni a számítógéppel is. Vagy ha minderre jelentős költségek árán felkészítjük, mennyit fog szolgálni a kilenc hónapból?
Mindezek alapján - figyelembe véve a kormány által már benyújtott, a sorkatonai szolgálat időtartamának kilenc hónapra történő csökkenéséről szóló törvényjavaslatot - kérem az Országgyűlést, hogy értsen egyet a határozati javaslat melléklete szerinti szervezeti lépésekkel, amelynek következményeként a határőrségnél megszűnne a hadkötelezettség alapján teljesített sorkatonai szolgálat, és ezzel teljes állománya hivatásos határőrökből állna.
A sorozott állomány kivonásának folyamata - amely a szervezet átalakításának nemcsak célja, hanem egyben feltétele is - olyan ütemezéssel kerül végrehajtásra, hogy lehetőség legyen a hivatásos állománnyal való feltöltésre. Így a ma még vegyes állományú, hivatásos és sorállományt egyaránt foglalkoztató szervezetek is átalakulnak hivatásos, szerződéses és közalkalmazottakból álló szervezetekké, a határvadász századok pedig - amelyek az átszervezés szempontjából a legfontosabb elemet alkotják - szerződéses századokká alakulnak, és alkalmasak lesznek a béke- és a minősített időszaki feladatok ellátására egyaránt. Ezzel együtt jelentősen - 26-ról 15-re - csökken a határvadász századok száma.
A hivatásos századokat úgy helyezik el az államhatár mentén, hogy nagyobb részük a keleti és a déli határok mentén állomásozik, de minden határszakaszon biztosított legyen a határvédelmi és határőrizeti feladatok ellátása. A határvadász századok számának csökkentése miatt a sorállomány teljes kivonása után csökkenni fog a határőrség összlétszáma is.
Az átszervezéssel nagymértékben átalakulnak a határőrség vezető szervei, változik belső struktúrájuk és létszámuk is csökkenni fog. Feladat-összevonással, a tagoltság csökkentésével, a sorállományhoz kapcsolódó elemek megszüntetésével, az alsóbb szintek önállóságának növelésével egy racionálisabb, fejlesztési céljainkhoz jobban igazodó vezetési rendszer jön létre. A teljes hivatásos szervezetre való átállást, amely emberek sorsát közvetlenül érinti, természetesen csak egy jól működő, hatékony humánstratégia alkalmazásával lehet megvalósítani. Erre a határőrség felkészül az átszervezés megkezdésének időpontjáig. A hivatásos határvadász századok felállításával viszont több mint 1300 új munkahely jön létre, amely a határtérségekben javítja az elhelyezkedési lehetőségeket.
A határrendész szakma iránti érdeklődést mutatja, hogy a határőr-igazgatóságok támogatásával több határmenti középiskolában indul fakultatív alapon határrendész szak.
A teljes hivatásos állományra való áttérés a számítások szerint a sorállományra fordított, a kivonulásukkal fokozatosan felszabaduló költségekből fedezhető. Plusz költséget jelent a végkielégítések és két új tanintézet létrehozásának anyagi fedezete. Ez az összességében közel 900 millió forintos pénzügyi teher azonban az 1998. és az 1999. évi költségvetés között oszlik meg.
Amennyiben a határőrségnél a sorállomány megmaradna, a kilenc hónapos katonai szolgálat bevezetése másfél milliárd forintos többletköltséggel járna anélkül, hogy a határőrség korszerűsítése bármennyit is lépne előre. Az átszervezés tehát a kilenc hónapos katonai szolgálathoz képest a határőrség gazdaságosabb működését is elősegíti.
Tisztelt Képviselőtársaim! A határőrségi törvény tárgyalása során örömmel tapasztaltam azt a konstruktivitást, azt a jobbító szándékot, amely mind az ellenzéki, mind a kormánypárti képviselők részéről megnyilvánult, és végül a törvény színvonalának javítását eredményezte. Kérem, ismét segítsék elő, hogy most is egy jó országgyűlési határozat szülessen, és ezzel is erősödjön a határőrség fölötti parlamenti ellenőrzés. Ezzel az átszervezéssel a határőrség átalakításának folyamata befejeződik.
Ha most egy kedvező döntés elindítja a testületet az előbbiekben vázolt fejlődés útján, minden reményünk megvan arra, hogy az Európai Unióba való belépés idejére olyan határőrséggel és olyan határőrzéssel rendelkezzünk, amely nem jelent akadályt a csatlakozásban.
Mindezek alapján kérem, hogy a kormány által benyújtott országgyűlési határozati javaslatot - amely összhangban van határaink biztonságának garantálásával, biztosítja határrendészeti feladataink végrehajtását, megfelel távlati céljainknak és nemzeti érdekeinknek - fogadják el.
Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me