DR. HORVÁTH JÓZSEF

Full text search

DR. HORVÁTH JÓZSEF
DR. HORVÁTH JÓZSEF (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársak! Én a beutalási rend védelmében mindössze egy gondolatra szeretném felhívni a figyelmet. A háziorvosnak a feladata az, hogy a betegeinek összes problémáját megpróbálja összefogni egy csokorba, és az egész beteget egészében neki kell látnia. Nyilvánvalóan az a beteg, aki egy jól megfogalmazott háziorvosi beutalóval érkezik a szakorvoshoz, az nem ugyanaz a megjelenés, mint amikor egy beteg úgy gondolja, hogy neki ehhez a szakorvoshoz kell fordulnia problémáiban.
A másik gondolat viszont az, hogy a szakorvos, aki a betegét ellátja, gyógyszerrel is ellátja, leletet is ír, és gondosan a lelkére köti, hogy a lelettel jelenjék meg a háziorvosánál, nem biztos, hogy a beteg nem követi el azt a mulasztást, hogy nem megy el a leletével és a receptekkel a háziorvoshoz, s ennek következtében, teszem azt, a szemész, akihez egyébként látászavarral fordult a beteg, mert azt hitte, hogy szemüvegre van szüksége, glaukómát diagnosztizálva olyan gyógyszerekkel látta el a beteget, ami egyéb más betegsége szempontjából azon gyógyszer szedése alkalmával bizony nagyon kellemetlen szövődményekhez és kellemetlenségekhez vezethet.
Ez az ok tehát, amiért én például a beutalási rend védelmében azt mondom: a beteg beutalóval menjen a szakorvoshoz, s a szakorvos küldje vissza a háziorvosához a beteget, mert a betegnek az érdekét az szolgálja, hogy itt két kéz között azért biztosan kevésbé fog elveszni a gyerek, tehát a tulajdonképpeni mondással ellentétesen.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me