DR. SURJÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. SURJÁN LÁSZLÓ
DR. SURJÁN LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Csak két percben szeretnék két gondolatra reagálni.
Az egyik: magam is szükségesnek tartom, és örülök, hogy itt láthatóan ki fog alakulni valamilyenfajta egyetértés abban, hogy a törvény preambuluma az alkotmányos alapjogokra hivatkozzék. Ha ez megtörténik - és jó fogalmazásban történik meg -, ez önmagában nem ad többletjogokat és többletlehetőségeket semmiféle tanyasi vagy nem tanyasi összevonás ellen vagy mellett, de mégis egy olyan hivatkozási pontot ad, amelyre építeni lehet akár a következő rendeletgyártásokat, akár a következő törvényeket.
A másik megjegyzésem: több képviselőtársam említette, hogy a többi bizottság is akkor majd álljon mellé egyik vagy másik gondolatnak. Itt bizottsági elnökként szeretném azt mondani, hogy csomagban tárgyalunk. Ezért nagyon sok olyan törvény fut át bizonyos bizottságokon, például nálunk a foglalkoztatásin, amelynek bizonyos részei vagy akár a csomagnak egy törvényeleme igazándiból nem tartozik hozzá annak a bizottságnak a sajátos feladatköréhez. Ilyenkor tapasztalatom szerint meglehetősen mechanikusan mennek a szavazások; vagy kiemeli a bizottság azt a néhány pontot, amelyet úgy ítél meg, hogy a feladatköréhez tartozik, és ott elmélyültebb munkát folytat, egyebekben pedig a pillanatnyilag jelen lévő kormányképviselő által vezérelten szavaznak a kormánypárti képviselők. Én tehát azt gondolom, ha egy-egy ilyen kérdésben nem születik meg egy bizottságnak - noha kijelölt bizottság - a támogató véleménye, azt nem feltétlenül lehet úgy értelmezni, hogy az a bizottság elveti, kifejezetten károsnak tartja. Házszabályból adódó nehézségek állnak itt elő. Valójában nem sikerült ebben a ciklusban sem jobban koncentrálnunk azt, hogy egy törvénynek igazándiból egy komoly gazdája legyen: az a bizottság, amelyhez leginkább tartozik.
Az átfedések miatt jogos az igény, hogy más szempontok is érvényesülnek, de az ily módon megszületett negatív szavazások miatt kérem, hogy amikor a frakciók súlyozzák a maguk véleményét, akkor azt ne tekintsék valamilyenfajta elutasító jelzésnek. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me