DR. SURJÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. SURJÁN LÁSZLÓ
DR. SURJÁN LÁSZLÓ (KDNP): Tisztelt Ház! Először is arra szeretnék rámutatni, hogy önmagában véve az a tény, hogy beutalóval vesz igénybe valaki egy szakrendelést, még nem jelenti a szabad orvosválasztás korlátozását, hiszen annak a háziorvosnak, aki a beutalót szakmailag fontosnak tartja és megírja, a beteggel egyeztetve tulajdonképpen módja lehet - és kell is, hogy módja legyen - ahhoz a szakorvoshoz küldeni őt, akit szakmailag ő a lehető legalkalmasabbnak, legbiztosabbnak tart. Ellent kell állni minden olyan kísértésnek, amely valamiképpen egy mechanikus felső vezérléssel összerendelné az egyik háziorvosi rendelőt egy adott szakrendelővel. Ezt az élet úgyis megadja, mert a közlekedési nehézségek sokszor megszabják a lehetőségeket, éppen ezért teljes szabadságot kell annak adni, hogy aki más, konkrét szakorvoshoz akarja irányítani a betegét, a kialakult szakmai együttműködési programnak megfelelően ezt megtehesse. Itt tehát nincs korlátozva a szabadság.
A példa egy kicsit talán sántít, mert én félek, háziorvosi szinten nem lehet eldönteni, hogy a foga vagy a füle fáj a betegnek, a példa szakmai tartalmától függetlenül azonban a mögötte lévő szervezési elvvel teljesen egyetértek. És amellett szeretnék kardoskodni, ami jelenleg a miniszter úr hozzászólásából is kiderült: igenis biztosítani kell azt a lehetőséget, hogy a beteg a legmagasabb szintű ellátást kapja, ehhez pedig szükséges az, hogy ő, aki nem tanulta a differenciált diagnosztikát, egy olyan ember segítségét vegye igénybe, aki ezt tanulta.
S az utolsó megjegyzésem: ehhez viszont tovább kell folytassuk azt a programot, amely a háziorvosok szakmai színvonalát egyre magasabbra emeli, a helyben végzett diagnosztikát egyre nagyobb lehetőségekkel látja el, mert csak akkor lesz valóban olyan ez a betegirányítás, amilyennek szeretnénk, hogy legyen. De az a fajta szabadság, ami itt a beteg pillanatnyi ötleteire megy, az ártalmas, és nem atyáskodás ezt valamiképpen menetbe terelni, hanem a betegért érzett felelősség mindnyájunkra kötelező alapelve.
Köszönöm. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me